Taze pestilleri kış güneşinde üretiyorlar

Taze pestilleri kış güneşinde üretiyorlar

Şanlıurfa'da bağ bozumu dönemi olan sonbaharda yaptıkları pekmezi soğuk kış günlerine saklayan köylüler, şimdi de pekmezlerini pestile dönüştürüyor- Köylülerden Bucak: - "Pestili kurutmak için havanın sıcak olduğu günleri seçiyoruz. Özellikle de bu nedenl

ŞANLIURFA (AA) - MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'da köylüler, bağ bozumu döneminde sakladıkları pekmezden ürettikleri pestil çeşitlerini kış güneşinde kurutuyor.

Merkez Haliliye ilçesinde uzun yıllardan beri pestil, kesme ve cevizli sucuk üreten köylüler, bağ bozumu dönemi haricinde üretim ve satış yapmak için pekmezlerini soğuk kış günlerine saklıyor.

Kış mevsiminde tüketicilere taze taze pestil çeşidi satmak için kolları sıvayan köylüler, sabahın ilk ışığıyla büyükçe kazanı ateşe verip, bağ bozumundan kalan pekmezleri biraz da un katarak kaynatıyor.

Uzun süre karıştırılarak kaynatılan pekmez, kesme için tepsilere ve pestil için özel hazırlanan bezin üstüne yayılıyor. Daha sonra ipe dizilen cevizler, birkaç kez pekmeze batırılarak cevizli sucuk haline getiriliyor.

Son olarak pestil çeşitleri evlerin damları ve bahçelerinde 15 derece sıcaklığa ulaşan kış güneşinin önünde kurutmaya bırakılıyor ardından da kuruyan pestiller taze olarak satışa sunuluyor.

Pestil üreticisi Fatma Bucak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağ bozumu döneminde üzümden pekmez yaptıklarını, pekmezin bir kısmını da kışın pestil üretmek için sakladıklarını söyledi.

Kış aylarında havanın güzel olduğu günlerde sabah erkenden pestil yapma hazırlıklarına başladıklarını beliren Bucak, şöyle devam etti:

"Önce içine belli miktarda su koyduğumuz büyük kazanın altını yakıyoruz. Kazandaki su kaynamaya başladıktan sonra boğ bozumu döneminden sakladığımız pekmezimizi ilave ediyoruz. Daha sonra içine biraz un katıp, pekmezimiz iyice kaynayana kadar aralıksız karıştırıyoruz. Pekmez kaynadıktan sonra hazırladığımız ve ipe geçirdiğimiz cevizleri pekmeze birkaç kez batırarak sucuklu ceviz yapıyoruz. Son olarak da kazanda kalan pekmezi özel bezlere ve tepsilere dökerek pestil ve kesme yapıyoruz."

- "Hava durumunu yakından takip ediyoruz

Yaptıkları işi "Kış pestili" olarak adlandırdıklarını vurgulayan Bucak, Türkiye'nin hiç bir yerinde kışın pestil yapılmadığını bildirdi.

Pestilin Türkiye'de genelikle boğ bozumu dönemi olan yaz sıcaklıklarının sonunda yapıldığına dikkati çeken Bucak, şunları kaydetti:

"Şanlıurfa'nın kış mevsimindeki hava sıcaklığı pestil yapmamıza imkan sağlıyor çünkü kışın burada hava sıcaklığı 15 dereceyi aşıyor. Pestili kurutmak için havanın sıcak olduğu günleri seçiyoruz. Özellikle de bu nedenle hava durumuna çok dikkat ediyoruz. Havanın bulutlu veya yağışlı olduğu günlerde yapmıyoruz."

Hatice Kaya da kış mevsiminde ürettikleri pestili daha kolay sattıklarını ifade etti.

Bağ bozumu döneminde Türkiye'nin her tarafında pestil yapıldığını ve ürün fazlalığı olması nedeniyle satışının zorlaştığına değinen Kaya, "Bu dönemde yaptığımız pestilin bağ bozumu dönemine göre fazla bir farkı yok. Özellikle kış mevsiminde yaptığımız için taze taze satılması daha kolay oluyor." ifadesini kullandı.

Zahmetli bir iş olan pestil yapımına büyük emek harcadıklarına işaret eden Kaya, yaptıkları pestili hava sıcaklığına göre kuruyuncaya kadar güneşte beklettiklerini vurguladı.

Kaya, pestil çeşitlerini genelde evlerinin bahçelerinde veya damlarda kuruttuklarını belirterek, "Havanın sıcaklığına göre pestilleri karıştırarak her tarafının güneş önünde kurumasını sağlıyoruz. Kuruduktan sonra hal pazarına götürerek satıyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :