Tarımsal sulama sistemlerine 12 yılda 3 milyar liralık destek

Tarımsal sulama sistemlerine 12 yılda 3 milyar liralık destek

Türkiye'de yağmurlama ve damla sulama sistemi kurulması için 2006'dan geçen yılın sonuna kadar 267 bin 924 projeye, 3 milyar liralık destek sağlandı- Verilen desteklerle 7,3 milyon dekarı aşkın alan modern sulama sistemine kavuştu

ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA - Türkiye'de yağmurlama ve damla sulama sistemlerinin kurulması amacıyla Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında sunulan destekler ve Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerince sağlanan imkanlar sonucu 2006'dan geçen yılın sonuna kadar toplam 267 bin 924 projeye yaklaşık 3 milyar liralık destek verildi.

AA muhabirinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından edindiği bilgiye göre, tarım alanlarının suya kavuşturulması, küçük, parçalı ve dağınık parsellerin toplulaştırılması amacıyla kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Ekonomik olarak sulanabilir durumdaki 8,5 milyon hektarlık alandaki çalışmalar sonucu 6,2 milyon hektarlık alan sulamaya açıldı. 2023 yılına kadar kalan alanlarda da çalışmaların tamamlanması, bununla birlikte 14 milyon hektar alanın toplulaştırılması hedefleniyor.

Bakanlık, "vahşi sulama" yerine "modern sulama yöntemleri"nin kullanılmasını sağlamak amacıyla 2006 yılında yağmurlama ve damla sulama sistemlerinin yüzde 50 hibeyle desteklemesini amaçlayan KKYDP'yi başlattı. 2008'de de su tasarrufu sağlayan modern sulama sistemlerinin sübvansiyonlu (sıfır faizli) kredilerle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince desteklenmesine yönelik projeyle destekleme imkanları genişletildi.

- 81 ilde destek

Yağmurlama ve damla sulama sisteminin kurulması için 2006'dan geçen yılın sonuna kadar geçen süreçte Türkiye genelinde 7 milyon 329 bin 644 dekar alanda uygulanan 267 bin 924 projeye 3 milyar 98 milyon 263 bin 654 lira destek verildi. 81 ilde, damla ve yağmurlama sistemlerinin yanında, çeşitli modellerdeki sulama makineleri hibe kapsamına alınarak, belirli ölçeğin üzerindeki sulama alanlarında yıllık bakım maliyetlerinin düşürülmesi, işletme kolaylığı, daha etkin sistem tertibi sağlandı. Üreticiler, verilen destekle kolay montaj imkanlarına da kavuştu.

Bakanlıkça, "bitki tarafından kullanılan suyun, araziye verilen suya oranı" olarak tanımlanan ve Türkiye ortalamasında yüzde 45'ler seviyende ölçülen sulama randımanının yükseltilmesi hedefleniyor. Bakanlık, tarımdaki yapısal sorunların hızla çözülmesi ve sulama şebekelerinin modernizasyonuyla sulama etkinliğini sağlayacak uygulamalar için farklı kalemlerde çiftçi desteklerine devam edecek.

- Suyun yüzde 74'ü tarımda kullanılıyor

Türkiye'de suyun yüzde 11'i sanayide, 15'i evsel ihtiyaçlarda ve yüzde 74'ü tarımda kullanılıyor. 2023 yılına kadar bu oranların sanayide yüzde 16, evsel ihtiyaçlarda yüzde 20 ve tarımda yüzde 64 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Türkiye'de kullanılabilir toplam su potansiyeli yılda 112 milyar metreküp olmasına karşın, bunun yaklaşık 50 milyar metreküpü kullanılabiliyor. Ülkede 24 milyon hektarlık tarıma elverişli arazide, 3 milyon çiftçi, 32,5 milyon parselde tarım yapıyor. İşletme başına 60 dekar arazi düşerken, bir çifti en az 3 parça arazide ekim dikim işlemi gerçekleştiriyor. Bu durum üretim maliyetlerinin artmasına, verimliliğin düşmesine yol açıyor. Bakanlık tarafından sağlanan desteklerle tarımda verimliliğin artırılması, arazilerin toplulaştırılarak üretim artışına imkan sağlanması hedefleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler