Tarihi medresede "ihram" defilesi

Tarihi medresede "ihram" defilesi

Erzurum'da Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği, kente özgü giysi olan 'ihram' defilesi düzenledi- ERAKDAY Başkanı Saltuklu:-"Defilemizin amacı ham maddesi Erzurum yöresine ait olan ve koyun yününden boya katılmadan kendi rengiyle, el emeğiyle

ERZURUM (AA) - Erzurum'da Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği (ERAKDAY), kente özgü giysi olan "ihram" defilesi düzenledi.

Kent merkezindeki tarihi Yakutiye Medresesi'nde Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin gerçekleştirdiği defilede, geleneksel kıyafet olan ihram, yeni tasarımlarla sergilendi.

Dernekte çalışan kadınlar tarafından kente özgü ve ata yadigarı olarak bilinen, aynı zamanda yöre kadınlarının örtünmesi için kullanılan ihram, farklı desen ve şekiller verilerek tarihi medresede izleyenlerin beğenisine sunuldu.

Defilede koyun yününden dokunduktan sonra çeşitli nakış teknikleriyle süslenerek yapılan ihramın yanı sıra aynı yünden yapılan ayakkabı, çanta, yelek, önlük ile çeşitli aksesuarlar sergilendi.

Defile öncesinde konuşma yapan Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Saltuklu, Erzurum ve yöresinde unutulmaya yüz tutmuş ihramı Yakutiye Medresesi'nde sunmanın mutluluğu içerisinde olduğunu söyledi.

İhramın ata yadigarı bir giysi olduğu hatırlatan Saltuklu, "Nakışı ve deseniyle bezenmiş ihramı bu ilim yuvası mekanda yeni bir yüzüyle sunmanın mutluluğu içerisindeyim. İhram bu yapının hem fiziki yapısına hem de varoluş amacını belirleyen ruhuna uymaktadır." dedi.

Saltuklu, tarihi Yakutiye Medresesi'nde ilk defa böyle bir etkinlik yapıldığını belirterek, "Defilemizin amacı ham maddesi Erzurum yöresine ait olan ve koyun yününden boya katılmadan kendi rengiyle, el emeğiyle dokunmuş ve bu yöreye has endüstri ve kültürel değeri olan dokumayı ülkemizde ve yurt dışında tanıtarak üretimini sağlamak ve yaşatmaktır." ifadelerini kullandı.

-"Amacımız yeni nesillere ihramı tanıtmak"

Defilede sergilenecek ürünler ve defile programı için yaklaşık iki yıldır hazırlık içerisinde olduklarını anlatan Saltuklu, şöyle devam etti:

"Annelerimizin olmazsa olmaz olan ihramlarından ve giyim öğretmenlerimizin tasarlayıp kursiyerlerimizle meydana getirdiğimiz ihramlarımızdan yararlanarak bu defileyi hazırladık. Bu defile bir son değil başlangıçtır. Daha büyük mekanlarda, yurt içi ve dışında gerçekleştirilecek defilelerle daha geniş kitlelerin beğenisine sunulabilir. Amacımız yeni nesillere ihramı tanıtmaktır. Yeni yetişen gençlerimiz bu anlayışı unutmadan, çabamızı ve çalışmalarımızı daha ileriye götürür umudunu taşımaktayım" şeklinde konuştu.

Dernek Başkanı Saltuklu, serginin 7-8 Kasım tarihlerinde halka açık olduğunu belirtti.

Programa AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, ilçe belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :