Suudi Arabistan'dan "Şeytan Ayetleri" tepkisi

Suudi Arabistan'dan "Şeytan Ayetleri" tepkisi

Suudi Arabistan, Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin "Şeytan Ayetleri" isimli kitabının tercüme edilmesine yönelik tepkisini ortaya koymak için Çek Cumhuriyeti'nin Riyad Büyükelçisi Slavik'i Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan'ın, Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin "Şeytan Ayetleri" isimli kitabının tercüme edilmesine karşı tepkisini ortaya koymak için Çek Cumhuriyeti'nin Riyad Büyükelçisi Jerry Slavik'i Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığı bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansının bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberinde, Çek Cumhuriyeti'nde bir yayınevinin Rüşdi'ye ait "Şeytan Ayetleri" isimli kitabı tercüme etmesinin ardından Suudi Arabistan'ın duruma karşı tepkisini ortaya koymak ve olayı kınamak için Çek Cumhuriyeti'nin Riyad Büyükelçisi Slavik'i bakanlığa çağırdığı belirtildi.

Haberde, söz konusu kitabın İslam'a ve Müslümanlara yönelik hakaretler içerdiği ve Suudi Arabistan'ın Büyükelçi Slavik'e kitabın tercümesi ve yayınlanmasına karşı tepkisini dile getirdiği kaydedildi. Büyükelçi Slavik'e Çek hükümetinin bu uyarıları dikkate alarak söz konusu kitabın yeni tercümesiyle yayınlanmasını durdurması gerektiğinin iletildiği bildirildi.

Söz konusu kitap ilk olarak İngiltere'de 1988 yılında basıldığında Müslümanlar arasında büyük öfkeye neden olmuştu. Kitabın basılmasından bir yıl sonra 14 Şubat 1989'da İran dini lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni, Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi’nin, kitabında İslam'ı kötülediği için öldürülmesi çağrısı yapmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı