Suudi Arabistan'dan Karadavi'nin kitaplarını toplatma kararı

Suudi Arabistan'dan Karadavi'nin kitaplarını toplatma kararı

Suudi Arabistan Milli Eğitim Bakanı, Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin kitaplarının okullardan üniversitelerden ve kütüphanelerden acil olarak kaldırılması talimatını verdi

Suudi Arabistan Milli Eğitim Bakanı, Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin kitaplarının okullardan, üniversitelerden ve kütüphanelerden acil olarak kaldırılması talimatını verdi.

Bakanlığın resmi sitesinde yayınlanan Bakan Ahmed bin Muhammed imzalı açıklamada, Suudi Arabistan ve diğer bazı Arap ülkeleri tarafından terör listesinde eklenen Dünya Alimler Birliği Başkanı El-Karadavi'nin tüm kitaplarının 'acil olarak' okullardan, üniversitelerden ve kütüphanelerden kaldırılması gerektiği bildirildi.

Eğitim kurumları ve kütüphanelerde terörü destekleyen kitaplar ve ideolojilerden etkilenilmemesi için kararın alındığı belirtilen açıklamada, kitapların bundan sonraki süreçte basımının da yasaklandığı ifade edildi.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır 5 Haziran'da Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat, Katar vatandaşlarının da 14 gün içerisinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın yayınladığı ortak bildiride de Katar tarafından desteklendiği iddia edilen aralarında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi'nin de yer aldığı 59 kişi ile 12 hayır kuruluşunun "terörle irtibatlı" olduğu iddia edilerek "terör listesine" alındığı açıklanmıştı.

 

GAZZE'DEKİ DİN ADAMLARINDAN KARADAVİ'YE DESTEK

 

Filistinli önde gelen din adamları, dört Arap ülkesinin yayınladığı listede "terörle bağlantılı" olduğu iddia edilen Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'ye desteklerini bildirdi.

Filistin Alimler Birliği Başkanı Mervan Ebu Ras, Gazze'de düzenlenen toplantıda, "itidalli duruşu ve terörü karşı tavrı" ile bilinen Karadavi'yi desteklediklerini ifade etti.

Karadavi'nin, Körfez ülkeleri hükümetlerinden çok sayıda ödül aldığı, ayrıca bu hükümetlerin, "kavramların düzeltilmesi ve nesillerin yönlendirilmesi"ne ilişkin meselelerde kendisinden yardım istediğini belirten Ebu Ras, "Karadavi, doğruluk üzeredir; terörle nitelendirilmeyi değil şeref nişanını hak ediyor." dedi.

Ebu Ras, bazı Müslüman alimlerin, Karadavi'nin "terör listesine" alınması kararını destekleyen tutumlarını da eleştirdi.

Filistin Alimler Birliği Başkanı Ebu Ras ayrıca, Katar'ın Filistin halkına desteği ve Gazze'nin yeniden imarı için sunduğu yardımlardan övgüyle söz etti.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Yemen'in 5 Haziran'da Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın yayınladığı ortak bildiride ise Katar tarafından desteklendiği öne sürülen, aralarında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de yer aldığı 59 kişi ile 12 hayır kuruluşunun "terörle irtibatlı" olduğu iddiasıyla "terör listesine" alındığı açıklanmıştı.

 

SUDAN HALK KONGRESİ PARTİSİ'NDEN KINAMA

Sudan Halk Kongresi Partisi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın, Katar tarafından desteklendiği iddiasıyla 59 kişi ile 12 hayır kuruluşunu "terör listesine" almasını kınadı.

Halk Kongresi Partisi Genel Sekreteri Ali el-Hac Adem, partinin Danışma Meclisi'nde yaptığı açıklamada, "Hamas gibi bir direniş örgütünün, terör örgütü olarak nitelendirilmesini kabul etmiyorum. Aynı şekilde Yusuf el-Karadavi gibi bir insan nasıl terörist olabilir!" dedi.

Yaşananların kimsenin menfaatine olmadığını ifade eden Adem, tüm büyükelçiliklerle iletişim halinde bulunduklarını belirtti.

Ülkesinin Körfez krizi karşısında sessiz kalmayacağını aktaran Adem, "Katar, Darfur meselesinde Sudan halkının yanında duran tek ülkedir." ifadesini kullandı.

Adem, Sudan'ın bir çıkış yolu bulabilmek ve mevcut durumdan daha iyisine ulaşabilmek için Kuveyt, ABD, Avrupa ve diğer ülkelerle hareket edeceğini dile getirdi.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın yayınladığı ortak bildiride ise Katar tarafından desteklendiği öne sürülen, aralarında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de yer aldığı 59 kişi ile 12 hayır kuruluşunun "terörle irtibatlı" olduğu iddiasıyla "terör listesine" alındığı açıklanmıştı.

 

MALEZYA ÜMMETİN AYDINLANMASI TEŞKİLATI'NDAN KATAR AÇIKLAMASI

Malezya'da faaliyet gösteren Ümmetin Aydınlanması Teşkilatı (WADAH), bazı Arap ülkelerinin Katar’a yönelik ambargosunu kınadı.

Teşkilatın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Katar’a yönelik ambargo kınanarak “Katar’ın izole edilmesi sadece Müslümanlar arasında daha çok bölünmeye yol açar" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Türkiye ve Kuveyt’in taraflar arasında arabulucu rolüne dikkat çekilerek bu çabaların İslam İşbirliği Teşkilatınca desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki bir grup ülkenin Katar’la diplomatik ilişkileri kesmesinin Arap dünyası ve genel olarak İslam dünyasında sorunların daha da kötüleşmesine yol açacağı belirtilen açıklamada, "Yusuf el-Karadavi gibi bir alimin terörist ilan edilmesini üzüntüyle karşılıyoruz" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, ramazanın düşmanlık ve nefret değil, tevazu, yardımlaşma ve barış ayı olduğuna işaret edilerek tarafların buna göre hareket etmeleri çağrısında bulunuldu.

 

 

 

 

Etiketler :