Suu Çii, ASEAN'dan destek istedi

Suu Çii, ASEAN'dan destek istedi

Myanmar Dışişleri Bakanı Suu Çii:- "Sorunların üstesinden gelmek için bölgesel komşularımızın yapıcı desteğini talep ediyoruz"

YANGON (AA) - Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) meselesini çözmek için Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyelerinin desteğini istedi.

Suu Çii, Nepido'da düzenlenen ASEAN Parlamentolararası Meclisinin 37. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında, Myanmar hükümetinin, çatışmaların yaşandığı diğer bölgelerde olduğu gibi Arakan (Rakhine) eyaletine de olumlu değişikler getirmeye hazır olduğunu belirtti.

Yerel medyada yer alan haberlerde, Suu Çii'nin, "Önyargı, hoşgörüsüzlük ve aşırılığa karşı sağlam duran bizler, Arakan eyaletindeki farklı topluluklar arasında uyum ve anlayış inşa etmek için çaba sarf ediyoruz." sözlerine yer verildi.

Arakan'da ve diğer sorunlu bölgelerdeki meseleleri görüşmeye başlamak için önlemler alındığının altını çizen Suu Çii, "Her alanda ilerleme, bir gecede mümkün olmayacak." dedi.

Suu Çii, "Sorunların üstesinden gelmek için bölgesel komşularımızın yapıcı desteğini talep ediyoruz." ifadesinde yer verdi.

Suu Çii, 21 Eylül'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ilk kez yaptığı konuşmasında ülkesindeki demokratik gelişmelere dikkati çekerek, Budistlerin Müslümanlara baskı uyguladığı Arakan eyaletindeki son durumu değerlendirmişti.

Uluslararası kamuoyunun son yıllarda Arakanlı Müslümanlar sorununa odaklandığını, kendilerinin de bundan rahatsızlık duymadıklarını anlatan Suu Çii, uluslararası denetimlere açık olduklarını, kalıcı ve barışçı bir çözüm için uğraştıklarını savunmuştu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. BM'nin, "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul ettiği Rohingyalar hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçtı.

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Olaylarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Rohingyalar, önceki Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengali" olarak adlandırılıyordu. Halen 135 ayrı etnik grubu resmi olarak tanındığı ülkede, radikal milliyetçi Budistler, Rohingyaların resmi olarak tanınmasına karşı çıkıyor.

Suu Çii'nin ofisinden 24 Ağustos'ta yapılan açıklamada, "bölgedeki uzatmalı konuların çözümü için" dokuz üyeli bir danışma komisyonu kurmak üzere Kofi Annan Vakfı ile anlaşma imzalanacağı belirtilmişti. Ganalı diplomat Annan'ın başkanlığını yürüttüğü komisyonda, Arakan eyaletinde temel hizmetlere erişim, temel hakların güvence altına alınması ve sorunlu eyaletlerdeki halkın güvenliği, insani konular ile kalkınmanın ele alınacağı kaydedilmişti. Eyaleti geçen hafta ziyaret eden komisyonun, istişareler sonrasında elde ettiği bulgular konusunda Myanmar hükümetine tavsiyelerini sunması ve bir yıl içinde konuyla ilgili raporunu yayımlaması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler