Suriyeli sığınmacılara gönül desteği

Suriyeli sığınmacılara gönül desteği

Hayata Destek Derneği Program Koordinatörü Mcdaniel:- "Şu an İstanbul'da bulunan mülteci sayısı resmi rakamlara göre 377 bin ama bunun kayıtsız olan nüfusla 400 bini geçeceğini düşünüyoruz. Temel olarak toplum merkezlerinde mültecilerin ayakta kalma kapas

İSTANBUL (AA) - EDA TOPÇU - Hayata Destek Derneği Program Koordinatörü Gonca Girit Mcdaniel, "Şu an İstanbul'da bulunan mülteci sayısı resmi rakamlara göre 377 bin ama bunun kayıtsız olan nüfusla 400 bini geçeceğini düşünüyoruz. Temel olarak toplum merkezlerinde mültecilerin ayakta kalma kapasitelerini ve sorunlarla baş etme mücadelelerini desteklemeye çalışıyoruz" dedi.

Sığınmacılara yönelik çalışmalarıyla bilinen Hayata Destek Derneği Program Koordinatörü Mcdaniel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye kriziyle yaşanan göçler nedeniyle sınır bölgelerinde ve İstanbul'da çeşitli faaliyetler yürüttüklerini belirterek, "Kurduğumuz toplum merkezleri aracılığıyla da sosyal koruma programları yürütüyoruz. Temel olarak toplum merkezlerinde mültecilerin ayakta kalma kapasitelerini ve sorunlarla baş etme mücadelelerini desteklemeye çalışıyoruz. Bunu psikososyal çalışmalarla yapıyoruz. Formal olmayan eğitim araçlarını kullanarak atölyeler düzenliyoruz. Burada daha çok, insanların kendilerini ifade etme, yaratıcılıklarını ortaya koyma, sosyalleşmesini amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kadınlara yönelik farkındalık eğitimleri gerçekleştirdiklerini aktaran Mcdaniel, "Yetenek geliştirme kurslarımızda bilgisayar, dil kursu gibi çalışmalarla vaka takibi yapıyoruz. Burada Suriyelilere hakları konusunda bilgiler veriyor, özellikle eğitim ve sağlık alanında servislere erişimlerinde destek olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Mcdaniel, resmi rakamlara göre 377 bin olan İstanbul'daki sığınmacı sayısının, kayıt altına alınmayanlarla 400 bini geçeceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

- "Mülteci Bebekler için Adım Adım" kampanyasına bağışlar başladı

Hayata Destek Derneği İletişim ve Kaynak Geliştirme Yöneticisi Aslı Arslan da 6 Mart'ta gerçekleştirilecek "Yardımseverlik Koşusu"nun içeriğine ilişkin detaylar paylaştı.

Antalya'da düzenlenecek Runatolia Maratonu'na Suriyeli bebeklere yardım amacıyla katılacak Hayata Destek ekibi ve gönüllüleri olarak bağışçıları desteğe çağıran Arslan, şu bilgileri verdi:

"BM verilerine göre, Suriye'de savaşın fitili ateşlendiği 2011 yılından bu yana 140 bin çocuk, vatanlarından uzakta mülteci bir hayata gözlerini açtı. Bağımsız araştırma kurumları, bu sayının çok daha fazla olduğuna vurgu yapıyor ve ekliyor, son 5 yılda sadece Türkiye'de doğan mülteci bebek sayısı 150 ila 200 bin civarında. 'Sürgünde' dünyaya gelen bu bebekler için savaş mağduriyeti henüz anne karnındayken başlıyor.

Hayata Destek Derneği, bir çocuğun en savunmasız, bakıma muhtaç olduğu doğum anında ona yardım eli uzatabilmek için ikinci 'Yardımseverlik Koşusu'nu 6 Mart'ta Antalya'da Suriyeli bebekler için yapacak. Üstelik bu defa gönüllü koşucular, yardımseverlik koşularını Türkiye'ye taşıyan sivil toplum platformu Adım Adım'ın resmi bir üyesi olarak parkura çıkacak."

Kampanya kapsamında koşucuların topladığı bağışların her 200 lirasıyla, yeni doğum yapmış ya da yapacak bir sığınmacı anneye, bebeğinin hijyen, giyim, bakım ihtiyaçlarını içeren bir bakım çantası ulaştırılacağını belirten Arslan, bağışların 18 Mart'a kadar yapılabileceğini kaydetti.​

- "377 bin kayıtlı mültecinin 28 bini Küçükçekmece'de"

Son dönemde yaşanan gelişmelerle birlikte ana odağına Suriyeli sığınmacıları alan Hayata Destek Derneği, 2012'de mülteci krizi başladığından bu yana Türkiye'de sınır illerinde "mülteci destek" programı yürütüyor.

Dernek, son dönemde çalışmalarını İstanbul’u kapsayacak şekilde genişletti. Sığınmacılara yönelik kapsamlı etkinliklere ev sahipliği yapan "Küçükçekmece Hayata Destek Evi" de hizmet verilen merkezlerden biri.

Dernekten verilen bilgilere göre, İstanbul'da bulunan yaklaşık 377 bin kayıtlı sığınmacının 28 bini Küçükçekmece'de ikamet ediyor, bu yüzden toplum merkezi kurulurken burası seçilmiş.

Aralık 2015'te hizmete giren "Küçükçekmece Hayata Destek Evi"nde kadın ve çocuklar başta olmak üzere sığınmacılara yönelik psikososyal destek ve beceri geliştirme etkinlikleri düzenleniyor. Bu etkinlikler kapsamında, Türkçe, İngilizce dersinden bilgisayar eğitimine, mültecilerin hizmetlere erişim ve gündelik hayata katılımlarını destek amaçlı vaka takibinden resim, dans, drama gibi sanat atölyelerine geniş bir yelpazede çok sayıda aktivite gerçekleştiriliyor.

Özellikle vaka takip çalışmaları, Türkiye'deki Suriyelilerin gündelik hayatını idame ettirebilmesi için önemli bir rol üstleniyor. Sığınmacıların sağlık hizmetleri için randevu alımından belediyedeki işlerine kadar destek veren Hayata Destek Evi, açık olduğu süre içinde 600'den fazla sığınmacıya destek oldu.

Toplum merkezinde eğitim gören Suriyeli çocuklar, Türkiye'de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, aldıkları eğitimin kendilerini geliştirdiğini ve çevreye uyumlarına katkı sağladığını söyledi.

Suriyeli sığınmacılara gönül desteği

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler