Suriyeli minikler Türkçe okuma yazma öğreniyor

Suriyeli minikler Türkçe okuma yazma öğreniyor

Adıyaman'da Gökkuşağı Derneğinin yürüttüğü "Mültecilere Yönelik Acil Koruma ve Eğitim Desteği" projesiyle 158 Suriyeli çocuğa Türkçe eğitimi veriliyor

ADIYAMAN (AA) - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli çocuklar, Adıyaman'da açılan Gökkuşağı Derneğinin yürüttüğü "Mültecilere Yönelik Acil Koruma ve Eğitim Desteği" projesiyle Türkçe okuma yazma öğreniyor.

Adıyaman Üsküdar Bilgi Evi Eğitim Destek Merkezinde eğitim gören 158 Suriyeli çocuk, Türkçe konuşabilmenin yanı sıra yazmayı öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor.

Merkez Müdürü Gülay Gelse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu dönem için 158 Suriyeli çocuğa Türkçe ve Arapça eğitim verdiklerini söyledi.

Öğrencilerin 78'inin kız, 80'inin de erkek olduğunu belirten Gelse, "Çocuklara Türkçe öğrenmeleri için Türkçe dersi, ülkelerine dönme fırsatları olursa diye de Arapça dersi veriyoruz. Çocukları topluma kazandırmak, çevreyle iletişimlerini sağlamak adına sosyal aktiviteler de yapıyoruz. Masa tenisi, fidan dikimi yaptırıyoruz. Spor faaliyetlerimiz de bulunuyor. Yaklaşık 7 aydır merkezimiz faaliyet gösteriyor. Merkezimizin tamamı Suriyeli çocuklara yönelik." diye konuştu.

Türk Dili Edebiyatı öğretmeni Mücahide Ayaz da çocukların Türkçe konuşabildiklerini fakat yazmakta zorlandıklarını anlattı.

Merkezde çocuklarla çeşitli faaliyetler de sürdürdüklerini dile getiren Ayaz, "Çocuklar, Türkçe yazmaya başladı. Harfleri öğretiyoruz. Zaten hemen hemen bütün çocuklar Türkçe konuşabiliyor. Bunun yanı sıra okul öncesi çocuklar oldukları için sosyal faaliyetlerimiz de var." dedi.

- Çocuklar da mutlu

Suriye'nin Halep kentinden bir yıl önce ailesiyle Adıyaman'a gelen Mehtez Fatih (9), Türkçe konuşabildiğini fakat yazmakta zorluk çektiğini söyledi.

Öğretmenlerini ve arkadaşlarını çok sevdiğini belirten Fatih, "Burada güzel vakit geçiriyoruz. Türkçe öğreniyoruz. Öğretmenimiz bize Türkçe harfler öğretiyor." ifadesini kullandı.

Suriyeli Nisa İsmail (6) öğretmenlerinin sayesinde Türkçe yazmaya başladığını anlattı.

Merkezde sinema, fidan dikimi gibi etkinliklerinin de yaptığını dile getiren İsmail, "Türkçeyi Adıyaman'da öğrendim. Öğretmenlerime teşekkür ederim. Türkçe konuşabiliyoruz ama yeni yeni yazmaya başladım. Suriye'deki arkadaşlarımı çok özledim." sözlerine yer verdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler