Suriyeli çocuklar robotik eğitimle Türkçe öğrenecek

Suriyeli çocuklar robotik eğitimle Türkçe öğrenecek

Ankara’da pilot olarak uygulanmaya başlanan “robotik eğitim” projesiyle Suriyeli çocukların okullardaki adaptasyon sorununun aşılması ve entegrasyonunun sağlanması amaçlanıyor - Projeyle Türkçe bilgisi iyi olan ve böyle bir sosyal aktiviteye en çok ihtiya

ANKARA (AA) – FATİH HAFIZ MEHMET/ UĞUR ÇİL - Suriyeli çocuklar, Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) desteğiyle hayata geçirilen pilot projeyle robot yaparak hem Türkçe öğreniyor hem de sağlıklı şekilde topluma entegre oluyor.

YEE ve Türk Kızılayı iş birliğinde başlatılan “Suriyeli Çocuklara Robotik Eğitim” projesi Kızılay Toplum Merkezinde pilot olarak uygulamaya konuldu. Proje kapsamında 14-18 yaş aralığında Türkçe bilgisi iyi olan ve böyle bir sosyal aktiviteye en çok ihtiyaç duyan 10 Suriyeli ile 5 Türk çocuk bir araya gelerek robot parçalarını birleştirme yöntemiyle Suriyeli çocukların hem daha verimli şekilde Türkçe öğrenmesi, hem eğitim sürecine adaptasyon sağlaması hem de psiko-sosyal gelişimlerine katkı sağlayarak topluma entegre olması hedefleniyor. Projenin Türk Kızılayının, Toplum Merkezi kurduğu 7 ilde daha uygulanması planlanıyor.

- "Entegrasyon için Türk çocuklar da projeye dahil edildi"

AA muhabirine proje hakkında bilgi veren Türk Kızılayı Çocuk Programı Asistanı Çağla Toğan, Suriyeli çocukların okuldaki adaptasyon sorununu aşmak ve sosyal entegrasyonu sağlamak için projeye Türk çocukların da dahil edildiğini belirterek, “Suriyeli ve Türk çocukları bir araya getirerek aralarındaki uyumu desteklemek hedefi de göz önünde bulunduruldu." dedi.

Robotik eğitim projesi kapsamındaki tüm ekipmanın YEE tarafından karşılandığını söyleyen Toğan, çocuklara verilen hizmetlerin psiko-sosyal temelli ve ücretsiz olduğunu belirtti.

- "Başka ülkelerde de uygulanacak"

YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş de basit gibi görünen bu projeyle üç aşamada, çocukların kendini gerçekleştirmesi, yaşadığı topluma katkıda bulunması ve geldiği toplumla bu toplum arasında irtibat kurmayı sağlaması gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ateş, “Bu pilot projenin tutması durumunda bunu YEE ile irtibatlı olan Arap coğrafyası, Balkanlar ve Uzak Asya’daki merkezlerde de uygulamayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

Ateş, bu konuda ön çalışmaların başladığını ve ilk hedefin Batı Avrupa bölgesi olduğunu kaydetti.

- Robotik eğitim programı

Program, “Okul Dışında Bilim Eğitiminin Öğrencilerin Başarısına Etkisi” konusu üzerine Uludağ Üniversitesinde yapılan araştırmanın ardından kentte kurulan “Bilim Okulu” tarafından 2011 yılında geliştirildi ve uygulanmaya başlandı.

Program çerçevesinde robotik atölye ile temel düzeyden başlayarak ileri düzey robot tasarımı, programlama, akış diyagramları, yapay zeka, algılayıcılar ve “humanoid" (insan şekline benzeyen) teknolojileri hakkında eğitim veriliyor. Kullanılan eğitim materyalleri gelişmiş robotik sistemlerin tasarlanmasına olanak sağlamayı hedefliyor.

Robotik eğitimin bilişsel kazanım hedefleri arasında, problem çözme becerilerini kullanarak akış diyagramları hazırlamak, çalışır robot tasarımları için mantıksal düşünme becerilerini harekete geçirmek, görevleri tamamlamak için analitik düşünme becerilerini kullanmak, yön, koordinat, fiziksel büyüklükleri gerçek hayat problemi olarak tanımak, eğitim setleriyle gelişmiş robot modellerini tasarlamak, üst düzey düşünme becerilerini kullanarak yeni ve özgün robot tasarımlarını geliştirmek bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :