Suriye'deki Filistinlilerin "buruk bayramı"

Suriye'deki Filistinlilerin "buruk bayramı"

Ramazan Bayramı, Dera Mülteci Kampı'nda yaşayan Filistinlilere ve özellikle çocuklara kısa süreli de olsa nefes alma imkanı sundu

DERA (AA) - Suriye'nin Dera kentinde, muhaliflerin kontrolündeki Dera Mülteci Kampı'nda yaşayan Filistinliler ve özellikle de çocuklar Ramazan Bayramı'nda bombardıman ve çatışmalardan uzak, kısa süreli nefes alma imkanı buldu.

Rejim güçlerinin hemen her gün bombalı saldırılarına hedef olan ve yüzde 90'ının göç etmek zorunda bırakıldığı kampta yaşayan az sayıdaki Filistinli, süreli ateşkesin ilan edildiği bu bayramın çocuklar için eğlenme ve çocukluklarını yaşayabilme fırsatı olduğunu belirtti.

Bayram dolayısıyla kurulan salıncaklar ve oyun alanlarıyla şekerleme ve dondurma satılan tezgahlar arasında koşuşturan çocuklar uzun bir aradan sonra ilk defa bombardımanlardan uzak, akranları gibi sıradan bir gün yaşamanın sevincini yaşadı.

AA muhabirine konuşan medya aktivisti Eyhem Ebu Said, Dera Mülteci Kampı'nın yaklaşık üç seneden sonra ilk defa bu bayram alışılmadık şekilde bir hareketliliğe sahne olduğunu ifade etti.

Kamp sakinlerinin yaklaşık yüzde 90'ının çatışmalar nedeniyle göç etmek durumunda kaldığını hatırlatan Ebu Said, "Kampta kalan az sayıdaki Filistinli, çocuklarına bayram sevinci yaşatabilmek için ellerindeki tüm imkanları harcıyor." dedi.

Ebu Said, savaşın özellikle küçük bedenlerde onarılması güç tahribatlar oluşturduğunu kaydederken, bayramda yardım kuruluşları tarafından dağıtılan kıyafet ve oyuncakların yanı sıra kurulan oyun alanları ile çocukların bir nebze de olsa rahatlama imkanı bulduğunu dile getirdi.

Suriye rejimi, Ramazan Bayramı dolayısıyla 6 Temmuz 2016 saat 01.00'den 8 Temmuz 2016 saat 00.00'a kadar ülke genelinde 72 saatlik ateşkes ilan ettiğini duyurmuştu. Buna rağmen rejim güçleri ve Rusya'ya ait savaş uçakları Halep ve İdlib'de yerleşim birimlerini hedef alarak ateşkesi ihlal etmişti.

Dera'da rejim güçleri ve muhalifler arasındaki ateş hattı üzerinde bulunan Dera Mülteci Kampı, son beş yıldır kentteki en tehlikeli noktalardan biri olarak biliniyor. Mart 2011'de başlayan olaylar öncesinde 25 bin kişinin yaşadığı kampta şu an yaklaşık 600 kişinin yaşadığı belirtiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler