Suriye Türkmen Meclisi 3. Genel Kurulu

Suriye Türkmen Meclisi 3. Genel Kurulu

Suriye Türkmen Meclisi Onursal Başkanı Şandır:- "Türkmenler, kendinizi sahipsiz çaresiz görmeyin. Siz haklısınız ve haklı olan en güçlüdür. Her şeyden önce Allah yanınızda, Türkiye Cumhuriyeti de yanınızda"- "Suriye olaylarının en büyük mağduru ve mazlumu

ANKARA (AA) - Suriye Türkmen Meclisi Onursal Başkanı Mehmet Şandır, Türkmenlerin kendilerini sahipsiz, çaresiz görmemesi gerektiğini belirterek "Siz haklısınız ve haklı olan en güçlüdür. Her şeyden önce Allah yanınızda, Türkiye Cumhuriyeti de yanınızda" dedi.

Meyra Otel'de düzenlenen Suriye Türkmen Meclisi 3. Genel Kurulu Toplantısı'nda konuşan Şandır, dünyadaki bütün Türklerin tek güvencesinin Türkiye Cumhuriyeti devleti olduğunu söyledi.

2011'de başlayan Suriye olayların başlangıçta bir özgürlük, adalet, eğitim ve ekmek talebi olduğunu dile getiren Şandır, "Ama mevcut yönetimin zulmü bugün ulaşılan sonuç itibariyle bir katliama dönüştü. Bir anlamda Suriye tahrip edildi, paramparça oldu." dedi.

Suriye Türkmen Meclisi olarak, Suriye’nin siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü sonuna kadar savunduklarını vurgulayan Şandır, Suriye'nin halkların bir arada olması halinde Türkmenlerin daha huzurlu ve mutlu olacağını ifade etti.

- "5 yıl içinde yaşananlar maalesef bir kıyamete dönüştü"

"Suriye olaylarının en büyük mağduru ve mazlumu Türkmenlerdir. Son 5 yıl içinde yaşananlar maalesef bir kıyamete dönüştü." diyen Şandır, Türkmenlerin bin yıldır Suriye topraklarında yaşadıklarını anımsatarak, Türkmenlerin ülkelerinde sığınmacı değil, tam tersine Suriye'yi oluşturan ana unsurlardan biri olduğunu kaydetti.

Suriye’deki savaşın, iç savaş ve bölgesel savaştan küresel bir savaşa dönüştüğüne dikkati çeken Şandır, şöyle konuştu:

“Küresel güçler ittifaklar kurarak mevzilerini kurdular. Gerek batı ittifakı koalisyonu, gerekse rejimle beraber Rusya’nın başını çektiği koalisyon katliam yapıyor. Savaş, Türkmen toprağında devam ediyor. Biz kendi topraklarımızda alın terimizle onurumuzla yaşamaya çalışıyorduk ama şimdi her grup maalesef Türkmenleri hedef aldı. Katledilenler Türkmenler, toprağından atılıp sökülenler Türkmenler. Bu bir insanlık dramı, bu insan hakları ihlalidir. Özellikle Avrupa Birliği, ABD ve diğer batılı ülkeler artık bu insan hakları ihlallerine bir dur demelidir. Küresel güçlerin bu savaşı artık biran evvel bitmelidir. Biran evvel akan gözyaşı ve kan bitmelidir.”

- "Meselemiz Suriye’nin birliğidir"

Şandır, Suriye Türkmen Meclisi’nin önemine değinerek, söz konusu meclisin sadece Suriye’nin değil bölgenin de geleceğini tanzim edeceğini söyledi. Türkmen Meclisi’nin başarılı olmak zorunda olduğunu vurgulayan Şandır, “Meselemiz Suriye’nin birliğidir. Türkmenler olarak biz, kendi kimliğimizle ama Suriye devletinin vatandaşı olarak eşit ve onurlu özgür bir toplum olmaya, bu devletin kurucu unsuru olmaya talibiz. Bunu da bu meclis başaracak. Biz başardığımız takdirde, hem Suriye hem Irak hem de Türkiye küresel güçlerin bu saldırısından kurtulacaktır." ifadelerini kullandı.

Şandır, Suriye’deki Türkmen topraklarının ellerinden alınmasına canları pahasına karşı çıkacaklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Türkmen’in hakkını hukukunu dünyada tüm zeminlerde savunacağız. Türkmenler, kendinizi sahipsiz çaresiz görmeyin. Siz haklısınız ve haklı olan en güçlüdür. Her şeyden önce Allah yanınızda, Türkiye Cumhuriyeti de yanınızda.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Türkmen Meclisindeki konuşmasından, “Türkmen kardeşlerimizin Suriye’de maruz bırakıldığı bu ıstırap ve istibdat karşısında sessiz kalmamız asla düşünülemez. Türkiye Cumhuriyeti Türkmen kardeşlerimizin çıkarlarını her platformda en yüksek sesle dile getirmektedir, getirmeye devam edecektir.” kısmını okuyan Şandır, “Bunu söyleyen Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin Cumhurbaşkanıdır.” dedi.

Suriye Türkmenlerinin bütün toplantılarına Türkiye’nin en üst düzeyde katılıp destek verdiğini anımsatan Şandır, “Bu sizin sahipsiz olmadığınızı gösterir.” diye konuştu. Şandır, Suriye Türkmenlerinin en büyük arzusunu biran evvel kendi topraklarına dönmek olduğunu da sözlerine ekledi.

- "En mağdur halk Türkmenler"

Kerkük Vakfı Sözcüsü Mahir Nakip ise Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, gerek Suriyede gerekse Irak'ta en mağdur halkın Türkmenler olduğunu belirterek, "Türkmenler mutlaka dünya tarafından dikkate alınmalıdır. Ortadoğu'ya en yakışır halk Türkmenlerdir." dedi. Ortadoğu'daki Türkmenlerin yüzyıllar boyu barış içinde ve ülkelerine bağlı olarak yaşadıklarını vurgulayan Nakip, Türkmen halkının hiçbir şekilde terör örgütlerine taviz vermediğini, sadece kendi haklarını savunduklarını kaydetti.

Türk Ocakları Genel Başkanı Mehmet Öz de Suriye'deki kirli savaşın en çok büyük mağdurlarının Türkmenler olduğuna işaret etti. Öz, Müslümanların bu kirli savaşa karşı şuurlu olmaları gerektiğini ifade etti.

Suriye Türkmen Meclisi 3. Genel Kurulu Toplantısı'da konuşmaların ardından, seçimler için aday başvuruları alınacak. Bugün yapılacak seçimlerin ardından Meclis'in yeni başkanı belli olacak. Genel Kurul yarın sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :