Suriye konulu Türkiye-Rusya-İran toplantısı

Suriye konulu Türkiye-Rusya-İran toplantısı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov:- Rusya, İran ve Türkiye olarak Suriye rejimi ve muhalifler arasında imzalanacak anlaşmanın garantörleri olmaya hazırız"- "Suriye krizinin çözümü için en verimli ve etkin format bugünkü üçlü formatımız. İran-Rusya-Türkiye üç

MOSKOVA (AA) - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizinin çözümü için en verimli ve etkin formatın Türkiye-Rusya-İran üçlü formatı olduğunu belirterek, "Suriye rejimi ve muhalifler arasında imzalanacak anlaşmanın garantörleri olmaya hazırız" dedi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da, Halep'teki durum başta olmak üzere Suriye konusunun değerlendirildiği Türkiye-Rusya-İran üçlü dışişleri bakanları toplantısı yapıldı.

Lavrov, Rusya Dışişleri Konukevinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile üçlü görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Bakan Lavrov, üç ülke olarak Suriye krizinin ülkenin toprak bütünlüğü çerçevesinde ve siyasi yollarla çözülmesi konusunda mutabık olduklarını söyledi.

Masum insanların acılarının sona erdirilmesinin önem taşıdığını ve insani yardım meseleleri ile terörle mücadele konularının kendileri için ön planda olduğunu ifade eden Lavrov, Suriye krizine çözüm bulmak adına bir bildiri kabul ettiklerini belirtti.

Bildirinin hazırlanmasında savunma bakanlarının da büyük katkı sunduğunu söyleyen Lavrov, "Suriye, egemenlik ve toprak bütünlüğü tam, demokratik, laik, çok uluslu ve çok dinli bir devlet olarak muhafaza edilmelidir. Krizin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı uyarınca çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Rusya, İran ve Türkiye olarak Suriye rejimi ve muhalifler arasında imzalanacak anlaşmanın garantörleri olmaya hazırız." diye konuştu.

Lavrov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Suriye görüşmelerinin Astana'da yapılması teklifini desteklediklerini bildirerek, DAEŞ ile Nusra Cephesi gibi örgütlerle mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini ve silahlı muhaliflerin ayrıştırılması konusunda da ortak çabalar sarf edeceklerini söyledi.

Çok faydalı bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade den Lavrov, üç ülkenin ortak çabalarıyla Suriye'de krizinin çözüm sürecindeki duraklamanın üstesinden gelebileceklerine inandıklarını vurguladı.

Suriye krizinin çözümü için diğer ülkelerin çalışmalarına da gölge düşürmek istemediklerini ifade eden Lavrov, şu değerlendirmede bulundu:

"Suriye krizinin çözümü için en verimli ve etkin format bugünkü üçlü formatımız. İran-Rusya-Türkiye üçlüsü pratik ve somut adımlarla gerçekten ihtiyaç duyulan format olduğunu kanıtlıyor. Uluslararası Suriye Destek Grubu birkaç kez toplandı ve önemli kararlar aldı. Fakat ne yazık ki bu kararlar uygulanamadı. Rusya ve ABD arasındaki müzakereleri de gözardı edemeyiz. ABD, ortak kabul ettiğimiz kararları uygulayamadı. Halep'le ilgili görüşmelerimizde ABD'liler kendi inisiyatiflerini geri çekti. Burada bulunanlar olarak daha geniş formatlar kurmaya çalıştık. Halep'te olası kayıpların önlenmesi için biz daha fazla bekleyemezdik. Herbirimiz Suriye'deki çeşitli güçlere etki etme olanaklarını değerlendirdik. Ve bugün bir araya geldik. Son birkaç haftada ortak tedbirler almış bulunuyoruz. Sivilleri doğu Halep'ten tahliye edebildik. Diğer ülkelerle temaslarımızı kesmiyoruz ve onları bu sürece katılmaya davet ediyoruz."

Lavrov, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin, "Mevkidaşlarıma gösterdikleri dayanışma için teşekkür ederim. Türk ve Rus uzmanları tarafından ortak soruşturma yürütülüyor. Karlov'a devlet nişanı verilecek." ifadelerini kullandı.

- İran Dışişleri Bakanı Zarif

İran Dışişleri Bakanı Zarif de Büyükelçi Karlov'a yönelik saldırıyı şiddetle kınadıklarını söyleyerek, taziye dileklerini iletti.

Suriye'deki koşulların, uluslararası toplumun el ele vererek terörle mücadeleyi sürdürmesi gerektiğini şart kıldığına işaret eden Zarif, şiddetin bir an önce önlenmesi ve Suriyeye insani yardımların ulaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Zarif, sürecin tüm ilgili ve verimli çalışabilecek tarafların katkılarıyla gerçekleşmesi gerektiğini belirterek, "Rusya, İran ve Türkiye arasındaki iş birliği sayesinde bazı bölgelerden sivillerin ve silahlı grupların tahliyesi konusunda başarı elde edildi. Suriye krizinin çözümünde hızlı ilerleme elde edebiliriz. Siyasi çözüm bulunabileceğine inanıyorum. Toprak bütünlüğü ve egemenliğin sağlanması için çaba sarf edeceğiz. Olabildiğince hızlı şekilde Suriye halkının acılarının sona ereceğini umuyoruz." sözlerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler