Suriye konulu Cenevre 6 görüşmeleri

Suriye konulu Cenevre 6 görüşmeleri

İsviçre'nin Cenevre kentinde 6. turu düzenlenen Suriye konulu görüşmelere katılacak muhalefet heyetinin başkanı Hariri:- "Siyasi sürece olan bağlılığımızı göstermek için buraya geldik"- "Beşşar Esed siyasi geçiş döneminden korkuyor. Siyasi geçiş dönemine

CENEVRE (AA) - İsviçre'nin Cenevre kentinde 6. turu düzenlenen Suriye konulu görüşmelere katılacak muhalefet heyetinin başkanı Nasır el-Hariri, "Siyasi sürece olan bağlılığımızı göstermek için buraya geldik. Fakat, Beşşar Esed siyasi geçiş döneminden korkuyor." dedi.

Hariri, Cenevre'de konakladığı otelin önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Hariri, BM'nin bu turda daha pratik bir planı devreye sokmasını umduğunu belirterek, "Dolayısıyla bu planla siyasi geçiş dönemine daha ciddi şekilde eğilmiş oluruz. Böyle bir plan gelirse, geçiş dönemi için yolu kısaltmış oluruz." ifadesini kullandı.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi'nin (MYK) geçtiğimiz yıldan bu yana doğrudan görüşmeleri talep ettiğine değinen Hariri, "Görüşmeler ciddi olursa kısa sürede sonuca ulaşacağımızı ümit ediyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğü BM'nin Cenevre'deki sürecinden geçer. Çünkü BM kararları geçiş süreci ve tam yetkili geçiş yönetimini belirliyor." diye konuştu.

Hariri, Astana ve Cenevre süreçlerinin birbirini tamamladığına işaret ederek, "Çünkü Astana sürecinde ateşkes konuları ele alınıyor, Cenevrede siyasi görüşmeler yapılıyor. Bu yüzden iki sürecin birbirini tamamladığını düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Esed rejiminin Suriye'de siyasi geçiş yönetimi yerine askeri süreçten yana tavır takındığına işaret eden Hariri, "Uluslararası toplumun da buna sessiz kalması Esed'in Cenevre görüşmelerini hafife neden olmasına neden oluyor." dedi.

- "Esed'in söylemlerini ciddiye almamak lazım"

Hariri, bir gazetecinin hatırlatması üzerine, Beşşar Esed'in bir Belarus televizyon kanalına verdiği mülakatta, "Bizim için geçerli olan Astana görüşmeleridir. Cenevre görüşmeleri sadece medyaya yöneliktir." ifadelerini eleştirerek, şöyle konuştu:

"Rejim bu görüşmelere böyle tavır koyamaz. Rejim Rusya'nın baskısından dolayı müzakerelere katılmak zorunda kalıyor. Esed'in söylemlerini ciddiye almamak lazım. Baskıyla bu görüşmelere katılıyorlar."

Suriye'de bütün bölgeleri içeren kapsamlı bir ateşkesten yana olduklarını vurgulayan Hariri, "Ateşkes olup siyasi çözüm olmazsa bu uzun vadede ülkenin bölünmesine yol açar." uyarısında bulundu.

Hariri, şunları söyledi:

"Siyasi sürece olan bağlılığımızı göstermek için buraya geldik. Fakat, Beşşar Esed siyasi geçiş döneminden korkuyor. Siyasi geçiş dönemine taahhütte bulunmaktan korkuyor. Biz Özel Temsilcinin siyasi geçiş dönemiyle ilgili gündemine yapıcı olarak katkıda bulanacağız. Siyasi süreçte mesafe kaydedilmesinin anahtarı Esed ve terörizme yer olmayan özgür bir Suriye'dir."

Yarın başlayacak 6. turun, 19 ya da 20 Mayıs'ta sona ermesi bekleniyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler