Suriye konulu Cenevre 5 görüşmeleri

Suriye konulu Cenevre 5 görüşmeleri

Muhalefet heyetinin Başkanı Hariri: - "Siyasi geçişin içeriğiyle ilgili hızlı ilerleme kaydetmek, terörle mücadele etmek için buradayız"- "Geçen turdan bu yana, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin hava saldırıları, en az 11 okul, 11 sağlık merkezi ve 5

CENEVRE (AA) - Suriye konulu Cenevre 5 görüşmelerine katılan muhalefet heyetinin Başkanı Nasır el-Hariri, Beşşar Esed rejiminin geçen turdan bu yana yüzlerce sivili öldürdüğünü belirterek, buna rağmen siyasi geçiş müzakerelerinde hızlı ilerleme kaydetmek için görüşmelere katıldıklarını söyledi.

Muhalefet heyetinin konakladığı Royal Hotel'de basın toplantısı düzenleyen Hariri, "Geçen turdan bu yana, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin hava saldırıları en az 11 okul, 11 sağlık merkezi ve 5 pazar yerini hedef aldı. 43'ü kadın 650 kişi tutuklandı. 600 kişi öldürüldü." dedi.

Rejimin Hama, Humus ve Şam'daki saldırılarının sürdüğüne dikkati çeken Hariri, "Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Cenevre'ye yeniden siyasi süreçte olumlu şekilde yer almak için geldi. Siyasi geçişin içeriğiyle ilgili hızlı ilerleme kaydetmek, terörle mücadele etmek için buradayız. Terörle mücadele etmek için öncelikle geçiş yönetimini kurmalıyız." diye konuştu.

Hariri, geçen turda aynı anda tartışılmasına karar verilen geçiş yönetimi, anayasa hazırlanması, özgür ve adil seçimlerin düzenlenmesi konularının uygulanmasına ilişkin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararının, Cenevre 1 Bildirisi'nde çizilen süreci öngördüğünü anımsattı. Hariri, "Önce 6 ay içinde müzakereler neticesinde geçiş yönetimi kurulacak, sonra anayasa hazırlanacak ve en son seçimler düzenlencek. Bunun dışında bir sıralamayı ne Birleşmiş Milletler (BM) ne Suriye halkı kabul eder." ifadelerini kullandı.

- "Operasyonlar meşru müdafaa"

Hariri, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un muhalefetin Cenevre görüşmelerini baltalamak için sahada operasyon düzenlediğine yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

"Operasyonlar, Kabun, Cobar, Berze, Doğu Guta'da rejim tarafından yapılıyor. ÖSO şu anda o alanda savaştığına göre bu açık bir meşru müdafaadır. Rejim bu alanda saldırı düzenlemeseydi, muhalefet de karşılık veriyor olmayacaktı. Ateşkes mutabakatında da meşru müdafaa hakkı yer alıyor."

- "PYD ancak rejim heyetine katılabilir"

Hariri, terör örgütü PYD/PKK'nın görüşmelerde temsiline ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kürtler MYK'da temsil ediliyor. Sadece müzakereler ve geçiş yönetiminde değil, ülkenin geleceğinde tüm kurumlarda yer almalarını istiyoruz. PYD, Kürtleri hiçbir şekilde temsil etmiyor. PYD birçok kara operasyonunda rejimin tarafında yer aldı. Eğer görüşmelere katılmak istiyorlarsa, ancak rejim heyetinde katılabilirler. Muhalefet heyetinde değil."

Cenevre 5 görüşmeleri, TSİ 12.00'de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yardımcısı Remzi İzzettin Remzi'nin muhalefet ve Esed rejimi heyetleriyle ayrı ayrı toplantılarıyla başlamıştı.

Yarın Mistura'nın resmi açılışını yapacağı görüşmelerin, 1 Nisan'a kadar sürmesi planlanıyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :