Suriye Donörler Konferansı

Suriye Donörler Konferansı

BM Genel Sekreteri Ban:- "Uluslararası toplum bugüne dek tek bir günde, bir tek kriz için hiç bu kadar para toplamamıştı"- Almanya Başbakanı Merkel:- "Suriye, Lübnan ve Ürdün'e, sığınmacılara gösterdikleri cömertlikten dolayı teşekkür ederim. Biz de sığın

LONDRA (AA) - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Londra'da bugün yapılan Suriye Donörler Konferansı'nı överek, “Uluslararası toplum bugüne dek tek bir günde, bir tek kriz için hiç bu kadar para toplamamıştı” dedi.

Londra'daki "Suriye'ye ve Bölgesine Destek" başlıklı konferansın sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Ban, konferansın sonucunu “başarı” olarak nitelendirdi.

"Uluslararası toplum bugüne dek tek bir günde, bir tek kriz için hiç bu kadar para toplamamıştı” diyen Ban, konferans kapsamında Suriye'deki krize yönelik 10 milyar doları aşan yardım toplandığını, bunun yarıdan fazlasının da bu yıl sağlanacağını kaydetti.

Sığınmacı ağırlayan ülkelerin iş pazarlarını sığınmacılara açmış olmasının önemine değinen Ban, “Türkiye, Ürdün ve Lübnan’ı korkuyu değil, dayanışmayı seçtikleri için kutluyorum” dedi.

Ban, Cenevre'de yarıda kalan ve 25 Şubat'a ertelenen Suriye müzakereleri ile ilgili olarak da "Konuşmuş olmak için konuşulmasını istemediğini söyleyen BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura’yla aynı görüşteyim. Önümüzdeki günler masaya geri dönülmesi için uğraşmaya ayrılmalıdır, savaş alanında değil. Uluslararası toplum, görüşmelere geri dönülmesi için ele avuca gelir, somut ilerleme kaydetmeye yönelik çalışmalıdır” diye konuştu.

- "Sığınmacı almak ne demek biliyoruz"

Basın toplantısında konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel de Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e sığınmacılara karşı gösterdikleri cömertlikten ötürü teşekkür ederek “Biz de sığınmacı kabul ediyoruz, size sığınan çok sayıda insana kucak açmanın anlamını, zorluğunu biliyoruz. Bu büyük bir başarı” dedi.

Merkel, Suriye’ye komşu ülkelere yardım etmek ve destek sağlamak suretiyle, sığınmacıların bu ülkelerden Avrupa’ya yaptıkları tehlikeli yolcuklardan vazgeçmesini sağlamayı umduklarını kaydetti.

Almanya olarak 2016 yılı için 1,2 milyar avro yardım sözü verdiklerini anlatan Merkel, yardımların özellikle gıda ve eğitim programlarına yönelik olacağını ifade etti.

Suriye krizinin kurbanlarına yönelik insani yardımların devam edeceği ancak bunun ülkede çözüme dönük siyasi sürecin yerini tutamayacağını dile getiren Merkel, “Uluslararası toplum Esed rejimini ve çatışmanın diğer taraflarını daha fazla insanı ülkeden kaçmaya sevk edecek yeni acılara neden olmamaya çağırmalı. Ortada siyasi bir süreç var ve uluslararası toplumun istekliliği, siyasi süreçte yer almak isteyen bütün tarafları ilerleme sağlamak konusunda cesaretlendirmeli” diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler