Sülünler doğal yollarla üretilecek

Sülünler doğal yollarla üretilecek

Samsun'daki Gelemen Sülün Üretim Çiftliği'nde, 47 yıldır kullanılan kuluçka makinesinin yerine doğal yollarla üretim için çalışma yürütülüyor- Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Kılınçer: - "Doğal olarak üreyen sülünler, doğaya daha çabuk adapt

SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Samsun'daki Gelemen Sülün Üretim Çiftliği'nde, 47 yıldır kullanılan kuluçka makinesinin yerine doğal yollarla üretim amacıyla deneme çalışmaları başlatıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğüne bağlı çiftlikte 47 yıldır kuluçka makinesinde üretilen sülünler, doğaya salınıyor.

Kuluçka makinesinden çıkan sülünlerin doğaya adaptasyon sorunu yaşaması nedeniyle, çiftlikte doğal yollarla üretim için deneme çalışması yürütülüyor.

11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, AA muhabirine, çiftlikte, nesli hızla azalan sülün üreterek, bunları doğaya saldıklarını söyledi.

İstasyonda 1969'dan beri 3 alıştırma kafesi ile 85 gözlü 4 yumurtlama ve 18 gözlü kapalı yavru büyütme kümesleri bulunduğunu anlatan Kılınçer, "Her yıl 15 bin sülün üreterek, genellikle Karadeniz Bölgesi'nde çeşitli illerde doğaya salıyoruz. Bu yıl yine 15 bin sülün üretimi yapmayı hedefliyoruz. Sülünler kuluçka makinesinden çıkmaya başladı." dedi.

- Adaptasyon süresinin kısaltılması

Kuluçka makinesinden çıkan sülünlerin doğaya adaptasyonunda sorun yaşandığını belirten Kılınçer, bu nedenle doğal yollarla sülün üretimi için deneme çalışmasına başladıklarını bildirdi.

İlk yaptıkları denemede olumlu sonuç aldıklarını dile getiren Kılınçer, şunları kaydetti:

"Doğal olarak üreyen sülünler, doğaya daha çabuk adapte oluyor. Önümüzdeki yıllarda sülün üretimini bu şekilde yapmayı planlıyoruz. Bunun için çalışmalarımız sürüyor. Özellikle sülün varlığının çok azaldığı Terme ilçesinde büyük bir tesis kuruyoruz. Orada doğal yollarla üretimi artırmayı planlıyoruz. Ancak deneme çalışmalarımız bitene kadar üretimimiz aynı şekilde devam edecek."

Kılınçer, bu yıl üretilecek sülünleri, Samsun, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Çorum, Bolu, Zonguldak, Bartın, Kocaeli, Adapazarı, İstanbul, Edirne ve Gümüşhane'de doğaya bırakacaklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler