Sudan'daki FETÖ okulları Maarif Vakfına teslim ediliyor

Sudan'daki FETÖ okulları Maarif Vakfına teslim ediliyor

Hartum Büyükelçisi Aydın: - "Sudanlı yetkililerle yapılan görüşme neticesinde okulların Marif Vakfına devri konusunda protokol imzalandı"- "Sudan makamları bir dil okulu, 3 kültür merkezi, bir dergi merkezi ve 2 de öğrenci yurdunu kapattı"- "Yetkililerin

HARTUM (AA) - TUFAN AKTAŞ - Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın, Sudan yönetiminin el koyduğu ülkedeki Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) ait iki okulun Türkiye Maarif Vakfına (TMV) devredilmesi için protokol imzalandığını bildirdi.

Büyükelçi Aydın, ülkedeki FETÖ yapılanmasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ülkede FETÖ'ye karşı girişimlerin 15 Temmuz öncesinde başladığını dile getiren Aydın, Ocak 2015'te Sudan makamlarının, okulların yönetiminin değiştirilmesi için çalışmalara başladığını belirtti.

Türkiye'deki darbe girişimi sonrasında da FETÖ tehlikesini ülkedeki değişik makamlara anlattıklarını kaydeden Aydın, Sudan yönetiminin her kademesinden bu konuda güçlü destek aldıklarını aktardı.

Aydın, "Daha o gecenin sabahı, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı arayan ilk uluslararası liderlerden biri oldu ve kendilerine desteklerini iletti. Kararname yayımlayarak okullara devlet tarafından el konulmasını ve diğer kurumların kapatılmasını sağladı." diye konuştu.

Ağustos ayında Sudan İstihbarat Bakanı ile bir görüşme yaptıklarını kaydeden Aydın, "Burada hala FETÖ bağlantılı şahısların okullara gelip gittiği ve faaliyetlerini sürdürdüğü yönünde duyumlar aldığımızı yetkililere aktardık. Okullarda tam kontrolün sağlanması ve bu şahısların ülkeyi terk etmesi yönünde isteklerimizi ilettik. Bunun akabinde 17 Ağustos'ta okullara bu sefer de Sudan İstihbaratı tarafından el konuldu ve tüm bu şahısların okullarla ilişkileri kesildi." ifadesini kullandı.

- FETÖ yöneticileri gözaltına alındı

Çok sayıda FETÖ mensubunun önce gözaltına alındığını, daha sonra da ülkeyi terk etmelerinin istendiğini belirten Aydın, gözaltına alınanların içerisinde eski TUSKON yöneticisi, okul müdürleri ve öğretmenlerin olduğunu dile getirdi.

Sudan'ı terk eden bazı FETÖ yöneticilerinin daha sonra tekrar ülkeye giriş yaptıklarının tespit edildiğini anlatan Aydın, "Sudanlı yetkililerin aktardığına göre bu şahıslar artık ülkede değil." ifadelerini kullandı.

Aydın, Sudan makamlarının 17 Ağustos'ta okullara yeniden el koyması sonrasında diğer bütün FETÖ kuruluşlarının da kapatıldığının altını çizerek, bunların arasında bir dil okulu, 3 kültür merkezi, bir dergi ve 2 öğrenci yurdunun bulunduğunu söyledi.

"Sudanlı yetkililerle yapılan görüşme neticesinde okulların Türkiye Maarif Vakfına (TMV) devri konusunda ön mutabakat sağlandı ve protokol imzalandı." diyen Aydın, sonrasında Milli Eğitim Bakanlığından bir yetkilinin ve TMV Sudan Koordinatörünün ülkede görevlerine başladığını bildirdi.

- Devir için hazırlık yapılıyor

Hartum ve Nyala şehirlerinde bulunan FETÖ okullarında devletin görevlendirdiği yöneticiler ve eyalet eğitim bakanıyla teknik görüşmeleri sürdürdüklerini kaydeden Aydın, kısa süre içinde Sudan'a gelecek MEB ve TMV heyetiyle devir işleminin nihayete erdirileceğini ifade etti.

Afrika ülkeleri 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bölgedeki FETÖ yapılanmasına karşı birçok adım atmış, son olarak Gine ve Çad'da okulların TMV'ye teslimine yönelik protokol imzalanmıştı.

Gine'de okullar TMV yönetiminde eğitime başlarken, Çad'daki kurumların devrinin de kısa süre içinde tamamlanacağı duyurulmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :