Sudan'da Turabi'nin partisinin genel kongresi başladı

Sudan'da Turabi'nin partisinin genel kongresi başladı

Halk Kongresi Partisi'ne yeni başkanın seçileceği kongrede partinin Genel Sekreter Yardımcısı Ali el-Hac'ın en güçlü adaylar arasında olduğu belirtiliyor

HARTUM (AA) - Sudan'da İslami hareketin en önemli liderlerinden biri olarak bilinen Hasan Abdullah el-Turabi'nin partisi Halk Kongresi Partisi'nin genel kongresi başladı.

Turabi'nin vefatının ardından genel sekreterliğe seçilen İbrahim es-Senusi, açılışta yaptığı konuşmada, siyasi güçlere uzlaşı ve birlik çağrısında bulunarak, ülkenin korunması ve geleceğe doğru yürümek için ayrılıkçılık ve bölünmeden uzak durulması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında Filistin meselesine de değinen Senusi, İsrail işgaline karşı haklı davasında Filistin halkının yanında olduklarını, İsrail ile normalleşmeden ve müzakerelerden yana olmadıklarını vurguladı.

Sudan'ın ana muhalefeti Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Sadık el-Mehdi de Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in çağrısıyla başlatılan diyalog görüşmelerine işaret ederek, "Geçen ekim ayında sona eren Ulusal Diyalog Görüşmeleri, son durak mı? Yoksa katılmayanları da kapsayacak yeni bir diyalog toplantısı daha yapılacak mı?" diye konuştu.

Dünyanın çeşitli yerlerinden heyetlerin hazır bulunduğu kongrenin yarın sona ermesi bekleniyor. Partinin Genel Sekreter Yardımcısı Ali el-Hac'ın en güçlü adaylar arasında olduğu belirtiliyor.

Sudan Halk Kongresi Partisi lideri Hasan Abdullah el-Turabi, 5 Mart 2016'da geçirdiği kalp krizi sonucu Hartum'da kaldırıldığı hastanede 84 yaşında hayatını kaybetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :