Sudan'da ruhsatsız silahların toplanması

Sudan'da ruhsatsız silahların toplanması

Darfur'da 4 bin 500 ruhsatsız silah toplandı

DARFUR (AA) - Sudan makamlarının, Batı Darfur ve Güney Darfur'da ruhsatsız 4 bin 500 silahı topladığı bildirildi.

Batı Darfur Valisi Fadl el-Mevla el-Heva, Sudan resmi ajansı SUNA'da yer alan açıklamasında, silahın tehlikeleri konusundaki bilinçlendirme kampanyasının olumlu sonuç verdiğini, silahların toplanması çağrısına uyan vatandaşların 2 bin 500 silahı teslim ettiğini belirtti.

Öte yandan Güney Darfur Valisi Adem el-Feki, resmi makamların vatandaşların elinde bulunan 2 bin silahı topladığını ifade ederek, silahların toplanmasının bölgedeki güvenlik durumlarına olumlu yansımaları olduğunu ve kabileler arasındaki gerginliğin azalmasına katkı sağladığını aktardı.

Sudan makamlarının ağustos ayından bu yana ruhsatsız 6 binden fazla silahı topladığı ifade ediliyor.

Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, nisan ayında, ruhsatsız silahları iki aşamada toplamak istediklerini açıklamış, hükümet de kabileler arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla silahların toplanması için komite kurmuştu.

Resmi makamlar, 6 Ağustos'ta halka ellerindeki silah ve cephaneleri en yakın karakola ya da askeri karargaha teslim etme çağırısında bulunmuş, Savunma Bakanı General Ivad Muhammed bin Avf da "Ordu, güç kullanarak da olsa vatandaşların elindeki silahları toplayacak." ifadelerini kullanmıştı.

Kabilelerin elindeki silahların sayısıyla ilgili resmi bir veri bulunmamakla birlikte bunun ağır silahlar dahil olmak üzere yüz binleri bulduğu ifade ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :