Sudan hükümetinin muhaliflerle barış müzakereleri

Sudan hükümetinin muhaliflerle barış müzakereleri

Muhalif gruplar, ülkede kalıcı barış için Afrika Misyonu tarafından sunulan ve hükümetin imzaladığı yol haritasını kabul etmedi

ADDİS ABABA (AA) - Sudanlı muhalifler, ülkede kalıcı barış için Afrika Misyonu'nun geçen hafta sunduğu ve hükümetin imzaladığı yol haritasını kabul etmedikleri ancak ateşkesin sağlanmasıyla insani yardımların ulaştırılmasında istekli oldukları bildirildi.

Muhalif kaynaklardan alınan bilgilere göre, Afrika Misyonu tarafından kalıcı barış için sunulan yol haritasını imzalamama konusundaki görüşlerinde bir değişiklik olmayan Sudanlı muhalif gruplar, Afrika Misyonu Başkanlığı'nın yanı sıra Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi ile Afrika Mekanizması Başkanı'na söz konusu yol haritasını imzalamamaya ilişkin gerekçelerini içeren birer mektup gönderdi.

Muhaliflerin, hükümet ile ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması konusunda müzakerelerin yapılmasıyla ilgili Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi'nin 456 ve 539 sayılı kararına bağlı olduğunu aktaran kaynaklar, muhaliflerin ayrıca siyasi ve güvenlik konularını birbirinden ayırma talebinde bulunduğu belirtildi.

Afrika Misyonu'nu, hükümetten yana taraf tutmakla suçlayan kaynaklar, muhaliflere yol haritasına ilişkin görüşlerini beyan etme fırsatı vermeden hükümetle barış anlaşmasını imzaladıkları ileri sürüldü.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini Zuma, Afrika Birliği Komisyonunun, ülkedeki sorunların çözümü için belirlenen yol haritası anlaşmasını, Sudan hükümetinin imzalamasından memnuniyet duyduğunu kaydederek, "Muhalif grupları, Sudan'da kapsamlı bir barış sürecine götürecek, çatışmaların son bulması için belirlenen yol haritasını 28 Mart'tan önce imzalamaya çağırıyoruz. Yol haritası, Sudan'da barış süreci yolunda önemli bir adım ve Sudan hükümeti ile muhalifler arasında kalıcı barışın sağlanması, çatışmaların sona ermesi ve uzlaşı amacıyla yapılan barış müzakerelerinin ilerlemesi için teminattır." açıklamasını yapmıştı.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 18 Mart'ta başlayan barış görüşmeleri çerçevesinde Sudan hükümeti ile Afrika Misyonu arasında 21 Mart'ta Sudan'da kalıcı barış için bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldığı, muhalif grupların ise yol haritasını daha sonra imzalamayı taahhüt ettiği bildirilmişti.

Sudan Devrim Cephesi Sözcüsü Usame Said de salı günü yaptığı açıklamada, muhalif grupların bu anlaşmaya, "Sadece hükümetin vizyonunu temsil ettiği için" imza atmayı reddettiğini söylemişti.

İki taraftan devam eden müzakerelerde, birinci tarafta Sudan hükümetini Devlet Başkan Yardımcısı İbrahim Mahmud ile Kuzey Halk Hareketini temsilen hareketin Genel Sekreteri Yasir Arman, ikinci tarafta ise hükümeti Emin Hasan Ömer, muhalifleri ise Adalet ve Eşitlik Hareketi Başkanı Cibril İbrahim, Sudan Kurtuluş Hareketi Başkanı Suliman Arcua Minnavi ve Ümmet Partisi Genel Başkanı Sadık el-Mehdi temsil ediyor.

Sudan'ın Darfur bölgesinde Adalet ve Eşitlik Hareketi, Sudan Kurtuluş Hareketi ve Sudan Halk Kurtuluş Ordusu'nu bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor.

Bu üç hareket, uluslararası desteğe rağmen 2011 yılında Katar gözetimindeki barış vesikasını imzalamamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler