Somalili Müslümanlardan Görmez'e ziyaret

Somalili Müslümanlardan Görmez'e ziyaret

Diyanet İşleri Başkanı Görmez:- "Afrikalı Müslümanlar çok büyük bir medeniyet kurdular ancak sömürge ve işgallerle bu medeniyet adeta yok edildi"- "Ekmek bulamayan insanlar ellerinde dünyanın son üretilen silahlarıyla gezebiliyorlar. Ekmek bulamayan insan

ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Afrikalı Müslümanların çok büyük bir medeniyet kurduğunu ancak sömürge ve işgallerle bu medeniyetin adeta yok edildiğini belirtti.

Somali Müslüman Alimler Birliği Başkanı Şeyh Yusuf Ali Aynde ve beraberindeki heyet, Görmez'i ziyaret etti.

Görmez, son yıllarda Türkiye ile Somali arasındaki birlikteliğin başka ülkelere de örnek olacak nitelikte olduğunu belirterek, "Somalili kardeşlerimiz sayesinde Türkiye'de yaşayan bütün Afrikalı kardeşlerimizle bir gönül bağı yeniden kurulmuştur" dedi.

Afrika kıtasında Müslümanların tarihte çok büyük bir medeniyet kurduklarını fakat sömürgeler ve işgallerle bu medeniyetin adeta yok edildiğini anlatan Görmez, "Maalesef ekmek bulamayan insanlar ellerinde dünyanın son üretilen silahlarıyla gezebiliyorlar. Ekmek bulamayan insanların eline silahları kimin verdiğini çok iyi bilmemiz gerekir. Bizim mutlaka cehaletle savaşmamız lazım ve bütün Afrika'da yeniden İslam'ın o ilim, hikmet ve marifetini inşa etmemiz lazım" diye konuştu.

Nevzuhur dini akımların Afrika'ya taşıdığı yanlış anlayışlardan Afrikalı Müslümanları korumak gerektiğini ifade eden Görmez, şunları kaydetti:

"Sadece kendilerini Müslüman kabul eden, kendisi gibi düşünmeyenleri tekfir eden, tekfir ettiklerini katletmeyi de cihat zanneden yanlış anlayışların Afrika'ya bulaşmaması için yüksek çaba göstermemiz gerekiyor. Bunu önleyecek insanlar İslam alimleridir. O yüzden alimlerin kurduğu dini müesseselerin bu konuya yoğunlaşması gerekir. Cehaletle beraber savaşacağımız ikinci düşman fakirlik olmalıdır. Bizi küfre götürecek fakirliği ortadan kaldırmak gerekiyor. Nankörlüğe götürecek zenginlik ne kadar tehlikeliyse küfre götürecek fakirlik de o kadar tehlikelidir. 

Savaşılacak bir diğer düşman da tefrika. Müslümanların arasındaki birlik ve beraberliği inşa edecek kişiler alimlerdir. Farklı mezheplere, meşreplere bağlı olabiliriz ancak bu bizim sadece zenginliğimizdir. Kesret içinde vahdet, vahdet içinde kesreti kurmalıyız." 

- İslam Afrika'ya barış yoluyla gitti 

Mehmet Görmez, İslam'ın Afrika'ya barış yoluyla gittiğini, günümüzde onun yerine bazılarının silahı ve şiddeti yerleştirmeye çalıştığını belirterek, "Afrika'da bilhassa İslam alimlerinin yapacağı çok büyük işler var. Bu konuda biz, başta Somalili alimler olmak üzere Afrika'daki bütün kardeşlerimize her türlü yardımı yapmaya hazırız. İnşallah bu kardeşliğimizi bütün Afrika'daki Müslümanlara yayarız" ifadelerini kullandı.

Somali Müslüman Alimler Birliği Başkanı Aynde ise kabulünden dolayı Başkan Görmez'e teşekkür ederek, "Misafirperverliğiniz için şahsım ve Somali halkı adına sizlere çok teşekkür ederim. Türkiye'nin ve Türk halkının Somali'ye olan gönül bağına ve samimiyetine inanıyoruz. Somali'nin zor zamanında yardımlarınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ederim" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı