Somali'de cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

Somali'de cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

İnsan hakları aktivisti Şeyh Muhammed: "Adayların başkentte gelişmiş ülkeler çizgisinde yürüttükleri kampanyaların içerikleri sadece seçim vaadi de olsa içimizde bir umut yeşertiyor" - Üniversite öğrencisi Mahmud: "Herkes kimin kazanacağı konusunda fikirl

MOGADİŞU (AA) - Somali'de 30 Kasım'da yapılması kararlaştırılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihi yaklaştıkça adaylar arasındaki rekabet de hız kazandı.

Seçim kampanyalarının en yoğun yürütüldüğü yer olan başkent Mogadişu'da, sokaklar, caddeler, adayların resimleri ve seçim vaatleriyle donatılmış durumda.

Cumhurbaşkanı adaylarının seçilmeleri halinde yerine getirmeyi vadettiği konuların başında da "ekonomik durumun düzeltilmesi, işsizliğin azaltılması, barış ve istikrarın sağlanması" geliyor.

Gelişmiş ülkelerin standardında yürütülen seçim kampanyalarından memnuniyet duyan Somalililer de adayların dile getirdiği vaatlerin kendilerinde bir ümit ışığı yaktığını ifade ediyor.

Konuya dair AA muhabirine konuşan insan hakları aktivisti Sumeyye Şeyh Muhammed, "Adayların, başkentte gelişmiş ülkeler çizgisinde yürüttükleri kampanyaların içerikleri sadece seçim vaadi de olsa içimizde bir umut yeşertiyor. Bu doğru yerde doğru adamın seçilmesi için önemli bir adımdır." dedi.

Üniversite öğrencisi Said Ahmed Mahmud da "Cumhurbaşkanlığı seçimi Somalililerin gündemi oldu. Herkes kimin kazanacağı konusunda fikirlerini söylüyor. Bu sahneler bizleri mutlu ediyor ve yıllardır bizden uzak olan hayaller kurmamıza yardımcı oluyor." diye konuştu.

- Kimler yarışacak?

Eski Cumhurbaşkanı Şerif Şeyh Ahmed 4 yıllık sürgünden sonra, seçimlerde aday olmak için siyaset sahnesine geri döndü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile eski Mogadişu Belediye Başkanı Muhammed Ahmed Nur Tersin'in de aralarında bulunduğu ülkenin tanınmış simalarından 16 aday yarışacak.

Öte yandan, federal eyaletler 23 Ekim'de başlayan ve 10 Kasım'da bitmesi beklenen iki yapılı parlamento seçimlerinde en üst parlamento olan Senato'nun üyeleri için seçimlere devam ediyor. Ülkede senato seçimlerinden sonra Somali'deki kabile büyükleri tarafından aday gösterilen 14 bin 25 delege tarafından seçilecek 275 kişilik halk meclisi seçiminin de yapılması bekleniyor.

Somali'de 25 Eylül'de yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimleri, seçim komitesi tarafından 30 Kasım'a ertelenmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :