Somali silah ambargosunun kaldırılmasını istiyor

Somali silah ambargosunun kaldırılmasını istiyor

Somali’nin Afrika Birliği Daimi Temsilcisi Hagi:- “BM'den silah ambargosunu kaldırmasını istedik ve bu konuda baskıyı sürdürüyoruz. Ambargo konulduğunda ülke, kabile savaşlarına sahne oluyordu. Ordunun Eş-Şebab’a karşı daha fazla kapasite ve güce ihtiyacı

ADDİS ABABA (AA) - TUFAN AKTAŞ - Somali’nin Afrika Birliği Daimi Temsilcisi Muhammed Ali Nur Hagi, ulusal ordunun Eş-Şebab'a karşı savaşta daha fazla kapasiteye ihtiyaç duyduğunu belirterek Birleşmiş Milletler'den (BM) silah ambargosunun kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Hagi, AA muhabirine yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyinin ilk olarak 1992'de uygulamaya koyduğu ve sonraki yıllarda yenilediği silah ambargosunun kaldırılması için taleplerini ve baskılarını sürdürdüklerini kaydetti.

Hagi, “Ambargo konulduğunda ülke, kabile savaşlarına sahne oluyordu. Ordunun Eş-Şebab’a karşı daha fazla kapasiteye ve güce ihtiyacı var.” diye konuştu.

Somali’de artık uluslararası anlaşmalara ve protokollere bağlı bir ulusal hükümetin bulunduğunu ifade eden Hagi, Somali’nin ambargo altında tutulması için hiçbir sebep olmadığını dile getirdi.

- Eş-Şebab’ın etki alanı sınırlı

Eş-Şebab’ın ülke güvenliği için halen tehdit oluşturduğunu ve örgütün sadece bölge ve Somali için değil, tüm dünya için tehlike arz ettiğini ifade eden Hagi, yeni hükümetin gösterdiği çabalar sayesinde örgütün zayıfladığını belirtti.

Hagi, “Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu, Eş-Şebab'a karşı savaşta çok büyük çaba sergiledi. Örgütün etki alanı oldukça sınırlandırıldı. Geçmişteki sahip oldukları etki alanına bakıldığında bugün küçüldüklerini görebiliriz.” diye konuştu.

Afrika Birliği Somali Misyonu’nun (AMISOM) ülke güvenliğinin Somali ordusuna devri planının daha fazla kaynağa ve planlamaya ihtiyaç duyduğunu belirten Hagi, ulusal ordunun güvenliği devralmasının kendilerine büyük yarar sağlayacağını kaydetti.

Geçen yıl iş başına gelen yeni hükümetin öncelikli amaçlarından birinin ekonomik büyümeyi sağlamak ve yolsuzluğa son vermek olduğuna işaret eden Hagi, “Yolsuzlukla mücadelede yeni dönemde önemli çabalar ortaya kondu.” dedi.

- “Türk hükümeti ve halkına müteşekkiriz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllar sonra Somali’yi ziyaret eden ilk lider olduğunu hatırlatan Hagi, "Türk halkına ve hükümetine yaptıklarından dolayı müteşekkiriz." diye konuştu.

Ziyaretin Somali’nin uluslararası camiadan yaklaşık 25 yıl uzak kaldığı bir dönemde yapıldığını dile getiren Hagi, Türk ve Somali halkının gerçek dost olduğunu hatırlattı.

Hagi, Türkiye’nin başkent Mogadişu’da geçen yıl açtığı askeri eğitim merkezi için ise “Askeri eğitim merkezi, hükümetin güvenlik kapasitesinin artmasını sağladı.” değerlendirmesinde bulundu.

- “Türk yatırımcılara çağrı”

Türk yatırımcılara Somali’deki doğrudan yatırımlarını artırmaları çağrısında bulunan Hagi, Somali’nin hem balıkçılık hem de hayvancılıkta çok fazla kaynağa sahip olduğunu, Türkiye’nin bu kaynakları değerlendirerek uluslararası pazara açabileceğini belirtti.

İç savaşa sürüklendiğinden bu yana Somali’nin su kaynaklarının başka ülkeler tarafından kullanıldığını söyleyen Hagi, “Ülkemizin su kaynaklarını kullanamıyoruz. Balıklarımız yaşlandıkları için ölüyor. Asya, Avrupa ve Ortadoğu’dan gelen gemiler kıyılarımızda avlanıyor. Dost ülkelerle iş birliği yaparak bu kaynakları daha iyi kontrol etmek ve kullanmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler