"Somali halkı sonsuza kadar Türkiye'ye minnettar kalacak"

"Somali halkı sonsuza kadar Türkiye'ye minnettar kalacak"

Somali Başbakanı Hayri:- "Türk halkına minnettarız. Somali halkı verdiğiniz destek için sonsuza kadar sizlere minnettar kalacak" - "Başkent Mogadişu'daki Türk askeri eğitim merkezi, Somali ulusal ordusunun oluşturulmasına katkı sağlayacak"- "Ümit ediyoruz

ANKARA (AA) - ZUHAL DEMİRCİ/DİLARA ZENGİN - Somali Başbakanı Hasan Ali Hayri, başkent Mogadişu'da iki hafta önce meydana gelen terör saldırısının ardından ülkesini yalnız bırakmayan Türkiye'ye teşekkür ederek, "Türk halkına minnettarız. Somali halkı verdiğiniz destek için sonsuza kadar sizlere minnettar kalacak." dedi.

Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Somali Başbakanı Hayri, iki ülke arasındaki çok yönlü ilişkilerin yanı sıra ziyaret sırasında ele alınan konuları AA muhabirine değerlendirdi.

Hayri, Türkiye'ye yaptığı ziyaretinin oldukça verimli geçtiğini belirterek, kendisine ve Somali heyetine gösterilen sıcak karşılama dolayısıyla duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde terörizmle mücadele, Somali'de güvenliğin tahkimi ve iş birliği konularını ele aldıklarını söyleyen Hayri, "Ziyaretimin sonucunda iki ülke arasında güvenlik, terörizmle mücadele, ekonominin gelişmesi, altyapı ve halkımıza hizmet sunma gibi birçok alanda stratejik iş birliği konusunda aynı fikirde olduğumuzu gördük." dedi.

Somali Başbakanı Hayri, Ankara'da bulunduğu sürede Mogadişu'da 14 Ekim'de meydana gelen terör saldırısında yaralanan ve Türkiye'de tedavi gören Somalileri de ziyaret ettiğini hatırlatarak, halkının en çok ihtiyaç duyduğu anda yardıma koşan Türkiye'ye teşekkür etti.

"Türk halkına minnettarız. Somali halkı verdiğiniz destek için sizlere sonsuza kadar minnettar kalacak." diyen Hayri, ziyaret ettiği yaralıların bazılarının durumunun iyi olduğunu, bazılarının sağlık durumunun ise hala ciddiyetini koruduğunu ifade etti.

Saldırıda yaralanan bazı Somalilerin Türkiye'de tedavi edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Hayri, sağlık durumu ciddiyetini koruyanlar vatandaşlar için dua ettiğini söyledi.

Mogadişu'daki terör saldırısının ardından, bu saldırının asıl hedefinin Türk askeri eğitim merkezi olduğuna ilişkin ortaya atılan iddialarla ilgili Başbakan Hayri, bu yönde istihbarat bilgisine sahip olmadıklarını söyledi.

"Terörist örgüt El Şebab, Somali halkını hedef aldı. Sivilleri, çocukları, anneleri, babaları, sıradan vatandaşları ve en kalabalık alanı hedef aldı. Mümkün olduğunca çok Somaliliyi öldürmeyi hedefledi." ifadelerini kullanan Hayri, teröristlerin asıl niyetinin sivillere zarar vermek olduğunu ve bunu da başardıklarını kaydetti.

Başkent Mogadişu'da Somali ordusunu eğitmek üzere kurulan askeri eğitim merkezine de değinen Hayri, "Başkent Mogadişu'daki Türk askeri eğitim merkezi, Somali ulusal ordusunun oluşturulmasına katkı sağlayacak. Bu katkı çoktan başladı ve biz şu ana kadarki ilerlemeden oldukça memnunuz." dedi.

Hayri, sadece askeri alanda değil, birçok alanda Türkiye ile yapılan iş birliğinden memnun olduklarını belirterek, "Ümit ediyoruz ki gelecek yıl ya da ondan sonraki yıl bin veya iki binden fazla asker, bu askeri eğitim merkezinden mezun olacak." diye konuştu.

- "Somali'de iş imkanları yaratacak projeler üzerinde anlaştık"

Türkiye’ye ziyareti sırasında iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin de gündemlerinde olduğunu belirten Hayri, bu kapsamda Türk iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldiğini söyledi.

Hayri, Türk işadamlarını Somali’ye daha çok yatırım yapmaları için davet ettiğini ifade ederek, “Aynı zamanda, altyapı yatırımları aracılığıyla Somali’de iş imkanları yaratacak projeler üzerinde anlaştık. Somali’deki ticari faaliyetleri artıracağımızı umuyorum.” dedi.

Türk müteahhitler ve yatırımcıların 118’den fazla ülkede 350 milyar doları aşkın yatırımının olduğunu hatırlatan Hayri, bu rakamın sadece 75 milyon dolarının Somali’ye gittiğini kaydetti.

Hayri, iki ülke liderlerinin stratejik iş birliği konusunda anlaştığına dikkati çekerek, böylelikle gelecekte bu yatırım miktarının artacağını ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler