"Sığınmacılar Batı'da köle hayatı yaşıyor"

"Sığınmacılar Batı'da köle hayatı yaşıyor"

Çad Arapça Yazan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adem:- "(Libya'daki köle ticareti iddiaları) İddiaları maksatlı buluyorum. Sığınmacılar, Batı'da köle hayatı yaşıyor, Batı buna ne diyecek?"- "İddiaların, Araplar ile Afrikalıların arasını açmak için ortaya at

ENCEMİNE (AA) - İBRAHİM HALİL ER/ALAATTİN DOĞRU - Çad Arapça Yazan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adem Ali Adem, Libya'daki köle ticareti iddialarına ilişkin, "İddiaları maksatlı buluyorum. Sığınmacılar Batı'da köle hayatı yaşıyor, Batı buna ne diyecek?" dedi.

CNN International'in bu ayın ortalarında, Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin bir köle pazarında satıldığı iddiasını içeren görüntüler yayınlaması üzerine Afrika ülkelerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Libya'daki sığınmacıların köle olarak satıldığı iddiaları hakkında Çad Arapça Yazan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adem Ali Adem, Encemine Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail İsmail ve aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alabıd Mustafa el Beşir, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

- "Sığınmacılar Batı'da köle hayatı yaşıyor"

Sığınmacıların, Avrupa'ya götürülme vaadiyle Libya'daki iç karışıklıktan faydalanan insan kaçakçılarının eline düştüğünün altını çizen Adem, sığınmacıların çoğunun eğitimli kişiler olduğuna dikkati çekti.

Adem, "Bu insanlar köleliğin ne olduğunu çok iyi biliyor. Göz göre göre köle olmaya gitmiyorlar, daha iyi bir yaşam elde etmek uğruna başka ülkelere sığınmak zorunda kalıyorlar. Sığınmacılar, Batı'da köle hayatı yaşıyor, Batı buna ne diyecek? İddiaları maksatlı buluyorum. İddiaların, Araplar ile Afrikalıların arasını açmak için ortaya atıldığını düşünüyorum." diye konuştu.

- "Bu durum dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde de oluyor"

Afrika kıtasındaki insanların Avrupa'ya geçmek için Akdeniz'e kıyısı olan devletleri tercih ettiğini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail, "Libya'dakiler yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışanlardır. Köleliğe karşıyız fakat bu durum dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde de oluyor." ifadelerini kullandı.

İsmail, iddiaların gerçek olsa bile tüm Libyalılara mal edilemeyeceğini söyleyerek "Ülkede yaşanan iç savaş ve insanlık dramının da görmezlikten gelinmemesi gerekiyor." dedi.

Bu haberlerin asıl amacının, Arapların Afrikalılar üzerindeki imajını zedelemek olduğunu dile getiren İsmail, "Batı, yüzyıl önceki sömürgecilik dalgasında da benzeri propaganda yapmıştı. Kendilerini kurtarıcı, Arapları da sömürgeci olarak Afrikalıların zihninde yerleştirmeye çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. el Beşir de uzun yıllar kaldığı Libya’yı çok iyi bildiğini dile getirerek Libyalıların Afrikalılara köle olarak bakamayacağını vurguladı.

Libya'daki Afrikalıların, Avrupa’ya geçmeye çalışanlar olduğunu ve bu süreçte bazı kötü niyetli şebekelerin ellerine düşebileceklerinin altını çizen el Beşir, "Eğer NATO orada istikrar sağlamış olsaydı, bugün bu süreçle karşı karşıya kalmazdık." diye konuştu.

CNN International bu ayın ortalarında Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin bir köle pazarında satıldığı iddiasını içeren görüntüler yayınlamıştı.

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig de yoğun tepkiler üzerine hafta sonu, olayın araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Birçok Afrika ülkesinde olaya tepki olarak gösteriler düzenlenmiş Bazı Afrika ülkeleri de Libya hükümetini kınayarak ülkedeki büyükelçilerini geri çağırmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :