"Shadi, o gün eve döneceğini sanmıştı"

"Shadi, o gün eve döneceğini sanmıştı"

İsrail'in 12 yaşındayken hapsettiği en genç Filistinli çocuk tutuklu Shadi Farrah'ın annesi Farehan:- "Hakim, cezasının 3 yıl hapis yatmak olduğunu söyleyince Shadi resmen şoke oldu, 'Hakim delirmiş olmalı, ben daha 12 yaşındayım, sadece bir çocuğum bunu

MİLANO (AA) - ECENUR ÇOLAK - İsrail'in 12 yaşındayken hapsettiği en küçük yaşta Filistinli çocuk tutuklu Shadi Farrah'ın annesi Farehan Farrah, oğlunun 3 yıllık hapis cezasının açıklandığı günü "Hakim, cezasının 3 yıl hapis yatmak olduğunu söyleyince Shadi resmen şoke oldu, 'Hakim delirmiş olmalı, ben daha 12 yaşındayım, sadece bir çocuğum bunu nasıl yapabilirler' diye haykırdı. O gün eve döneceğini sanmıştı." sözleriyle anlattı.

İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen 16. Avrupa Filistinliler Konferansı'na katılan Farehan Farrah, 12 yaşındayken İsrail tarafından tutuklanarak hapse atılan oğlu Shadi'nin özgürlüğüne kavuşacağı günü bekliyor. Farrah, İsrail hapishanelerindeki en genç Filistinli çocuk tutuklu olan Shadi'nin bu süreçte yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Oğlu Shadi'nin 2,5 yıl önce okuldan eve dönerken arkadaşlarıyla otobüs durağında sohbet ettiğini aktaran Farrah, çocukların 2014 yılında Yahudi yerleşimciler tarafından yakılarak öldürülen Muhammed Ebu Kadir ve İsrailliler tarafından vurulan başka bir arkadaşlarından bahsettiklerini ifade etti.

Shadi ve yanındakilerin yakılan ve vurulan arkadaşları için "bir şeyler yapmak istediklerini" konuşurken Yahudi yerleşimcilerden birinin onları duyup polisi aradığını belirten Farrah, daha sonra polisin gelip oğlunu götürdüğünü kaydetti.

12 yaşındaki oğlunun "terör şüphelisi" olarak gözaltına alındığını dile getiren Farrah, polisin kendilerine "kefalet ücretini öderlerse oğullarının serbest kalacağını" söylediğini ancak parayı ödemelerine rağmen Shadi'yi bırakmadıklarını ifade etti.

Farrah, "Shadi'nin ilk mahkemeye çıktığı gün, kefalet ücretini ödememize rağmen hakim prosedürü değiştirip oğlumu serbest bırakmayacaklarını söyledi. Bize, oğlum 12 yaşında bir çocuk olmasına rağmen hakkında dava açılacağını söylediler. Shadi, 1 yıl gözaltında tutulduktan sonra 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve hapiste tutulduğu zamanı cezasından düşmediler bile." dedi.

- "Kışın oğlumu çıplak şekilde soğuk odalarda tuttular"

Shadi'nin sorgu sürecinde de çok kötü muamele gördüğünü anlatan Farrah, "Shadi, 6 günlük sorgu süreci boyunca çok kötü muamelelere, işkenceye maruz kaldı. Bütün kıyafetlerini çıkarıp onu çıplak bir şekilde ekstra soğuk odalarda tuttular. Aylardan aralıktı zaten hava soğuktu ama oğlumun tutulduğu yerler özellikle daha da soğuktu. Saçlarını da kazıdılar, oğlum genç bir çocuk olarak saçlarını seviyordu, bunu onun moralini bozmak ve özgüvenini yok etmek için özellikle yaptılar." diye konuştu.

- "Mahkeme günü eve döneceğini sanmıştı"

Cezasının açıklandığı gün Shadi'nin eve dönme hayaliyle mahkeme salonuna geldiğini kaydeden Farrah, "Mahkeme günü, oğlum ne olduğunun bile farkında değildi. Hakim, cezasının 3 yıl hapis yatmak olduğunu söyleyince Shadi resmen şoke oldu, 'Hakim delirmiş olmalı, ben daha 12 yaşındayım, sadece bir çocuğum bunu nasıl yapabilirler' diye haykırdı. O gün eve döneceğini sanmıştı." ifadelerini kullandı.

Oğlunu ayda 3 kez ziyaret ettiğini belirten Farrah, ancak oğlunun kuzeyde uzak bir hapishanede tutulduğunu ve her seferinde çok uzun yol gittiğini kaydetti.

- "İsrail hapishanelerinden çıkmak mümkün değil"

Oğlunun 6 ay daha hapis cezasının kaldığını dile getiren Farrah, şunları kaydetti:

"Bu süre içinde herhangi bir olay olursa, oğlumun cezasını bir 4-5 yıl daha uzatacaklarını söylediler. Genelde bunu hep söylüyorlar çünkü hapishanede en ufak şeyi bahane edip, hatta bir şey yapmamış bile olsa yapmakla suçlayıp tutukluların cezalarını bir 5 yıl daha uzatıyorlar, önceki olaylarda aynen böyle oldu. Yani aslında kimse İsrail hapishanelerinden tahliye edilmesi gereken günde çıkamıyor. Sürekli bahane bulup cezaları daha da uzatmanın yolunu arıyorlar. Yine de 6 ay sonra oğlumun hapishaneden çıkacağını ummaktan başka bir şey yapamıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :