Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı:- "Çanakkale Deniz Zaferi, milletimizin kahramanlığının ve cesaretinin en güzide numunelerinden biridir. Bu zafer imanın imkana galip geldiği bir zafer olarak tarihe geçmiştir. Çanakkale Zaferi milletimize dayanışma ruhunu, bi

ÇANAKKALE (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Çanakkale Deniz Zaferi, milletimizin kahramanlığının ve cesaretinin en güzide numunelerinden biridir. Bu zafer imanın imkana galip geldiği bir zafer olarak tarihe geçmiştir. Çanakkale Zaferi milletimize dayanışma ruhunu, bir ve beraber olduğunda bütün güçlüklerin üstesinden nasıl gelinilebileceğini yedi düvele gösteren büyük bir destanın adı olmuştur." dedi.

Bakan Avcı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ecdadın 102 yıl önce olağanüstü bir mücadeleyle büyük bir destan yazdığını söyledi.

Çanakkale coğrafyasının, ecdadın düvel-i muazzamaya karşı verilmiş vatan mücadelesinin en yakın ve en hakiki şahidi olduğunu ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

"Çanakkale Deniz Zaferi, milletimizin kahramanlığının ve cesaretinin en güzide numunelerinden biridir. Bu zafer imanın imkana galip geldiği bir zafer olarak tarihe geçmiştir. Çanakkale Zaferi milletimize dayanışma ruhunu, bir ve beraber olduğunda bütün güçlüklerin üstesinden nasıl gelinilebileceğini yedi düvele gösteren büyük bir destanın adı olmuştur. Tarihin zorlu imtihanlarından geçerek bugünlere ulaşan milletimiz bugün de yediden yetmişe Çanakkale ruhunu koruduğunu koruyacağını göstermiş, ülkemizi bölmek, birlik ve beraberliğimiz bozmak için fırsat kollayan iç ve dış mihraklara karşı yine aynı azim ve karalılıkla ve fedakarlıkla mücadele etmiştir."

- "Açık hava müzesi"

Avcı, bu muazzam şahidi muhafaza ve ihya etmenin, ecdada ve tarihe karşı en önemli mesuliyetlerinden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu maksatla, muharebelere yer altından göğe kadar şahitlik etmiş olan Gelibolu Tarihi Alanı ile ilgili çalışmaları bir başkanlık çatısı altında koordine etmek üzere 2014 yılında çıkarılan kanunla Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulmuştur. Başkanlığımızın asli misyonu milli birlik ve beraberliğimizin harcı olan Çanakkale Savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nın manevi, tarihi, kültürel ve doğal değerlerini geleceğe olan sorumluluk bilinciyle koruyup geliştirerek alanı bir açık hava müzesine dönüştürmektir."

- "Çanakkale külliyatının oluşturulması hedefleniyor"

Ecdadın bu mirasını gelecek nesillere doğru tanıtmanın en mühim hedeflerinden birisi olduğunu ifade eden Avcı, şunları kaydetti:

"Bu istikamette 2014 yılından itibaren tarihi alanda hızla restorasyon çalışmalarına başlanmış, alan planlamaları tamamlanmıştır. Aynı zamanda alanın bakımı, temizliği, onarımı vesaire konularda şüheda toprakları sahipsiz bırakılmamış, kısa zamanda büyük mesafe katedilmiştir. Ayrıca, muharebe dönemine yönelik araştırma ve kayıtları, yayın ve akademiya dünyasına kazandırmak ve bu şanlı mücadelenin tarihi ve manevi yönünü diri tutmak için başkanlık olarak Çanakkale ile ilgili önemli, yazılı, sesli, görüntülü yayın çalışmalarını gerçekleştirmiş böylece bir Çanakkale külliyatı oluşturulması hedeflenmiştir. "

- TSK adına konuşma

18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan da Karadeniz ve Marmara'yı Ege Denizi'yle kavuşturmanın heyecanıyla çırpınan boğazın mavi sularının, şehit kanlarıyla sulanan vatan topraklarının 102 yıl önce tarihin en büyük ve en zor sınavına tanıklık ettiğini hatırlattı.

Bu sınavın, vatanına ve canına kastedenlere karşı bile mertliğinden, dürüstlüğünden asla taviz vermeden ölüme gittiğini bile bile korkusuzca mücadele edenlerin, var olmakla yok olmak arasındaki ince çizgide ateş, barut ve kanla imtihanı olduğunu anlatan Arslanhan, şunları dile getirdi:

"Mahşerin her gün yeniden kurulduğu, tek düşüncesi namus bildiği vatanını müdafaa etmek olan şu an bile kalplerimizle hissettiğimiz kahraman Mehmetçik'in vahşet karşısında vahşetle sınavı. Öyle ki ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer, o ne müthiş tipidir, savrulur enkazı beşer, kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el, ayak boşanır sırtlara vadilere sağanak sağanak. Her biri ağır toplarla donatılmış, güzel çelik kalelerden oluşan dünyanın en seçkin donanma ve ordusunu vatan aşkı ve imanından başka neredeyse yiyeceği bile olmayan Mehmetçik'in süngüsü karşısındaki imtihanıdır bu ve nihayet Çanakkale, insan olmanın ulvi duygusu ve bilinciyle milletimizin yüzyıllardır kanla sulayarak kutsallaştırdığı bu eşsiz toprakları elinden almak için haince ve canavarca tuzak kuranlara karşı bile şefkati elden bırakmayanların, iki düşman olarak aynı siperde savaşıp can verdikten sonra koyun koyuna yatıp, dost olan kahramanların bize miras bıraktığı insanlık abidesidir."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler