Satranç takımlarının arasında klasik müzik konseri

Satranç takımlarının arasında klasik müzik konseri

Guinness Rekorlar Kitabı'na giren dünyanın en büyük satranç koleksiyonunun sergilendiği Gökyay Vakfı Satranç Müzesinde, satranç takımlarının arasında klasik müzik şöleni düzenlenecek- Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölüm Başkanı Yener:

ANKARA (AA) - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Alkaya Yener ve öğrencileri, Guinness Rekorlar Kitabı'na da giren dünyanın en büyük satranç koleksiyonunun sergilendiği Gökyay Vakfı Satranç Müzesinde, satranç takımlarının arasında "Geçmişten Günümüze Klasik Müzik Şöleni" düzenleyecek.

Yener, konser öncesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'nde, klasik müzecilikten uzak, dünyanın her yerinden sanat ve müzik şölenlerinin sunulduğunu belirterek, sanat ve müziği bir araya getirip müzikseverlerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Öğrencileriyle Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Gökyay Vakfı Satranç Müzesinde konser vermenin farklı bir etkileşim olduğunu söyleyen Yener, "Müzisyenler konser verdiği ortamdan etkileniyor, seyirciler de mekanın etkisiyle başka dünyalara seyahat ediyorlar. Bu konserimizde Barok'tan klasiğe bir çok eserleri buluşturduk ve bunu müzik şöleni şeklinde sunacağız." dedi.

Konserde sadece piyano olmayacağını belirten Yener, şöyle devam etti:

"Konserimizde piyano dahilinde Viyolonsel ve ses eşliğinde Türkçe eserlerimize de yer vereceğiz. Gelen misafirlerimiz hem müzeyi gezecek hem de müzikle farklı zaman ve dönemlerdeki sanatçıları dinlemiş olacaklar. Bu çalışmalarımızda her ay farklı sürprizlerle konserlerimize devam edeceğiz. Klasik dönemden moderne doğru giden Türk bestecilerimize kadar farklı dönemleri bir araya getirip sunmak için öğrencilerim de gönüllü olarak, vakfı desteklemek amacıyla çalışmalarımıza destek verdiler."

Yener, Ankara Devlet Konservatuvarının köklü bir geçmişi olduğunu hatırlatarak, "Atatürk'ün ilk kurduğu konservatuvar olması nedeniyle o dönemlerde büyük zorluk, emekle yurt dışından getirilen sanatçılarla büyük ve ilk adımlar atıldı. Eğitimlerin de köklü olması nedeniyle 11 yaşında başlanıyor. Buradaki öğrencilerimi 11 yaşından bu yana yani onları anne-kız kadar tanıyorum. Yakınlık bu kadar ilerleyince de konserlerde daha uyumlu oluyoruz ve bunu da izleyiciye aktarabiliyoruz." diye konuştu.

- "Sanat ve kültür buluşmalarına önem veriyoruz"

Gökyay Vakfı Yöneticisi Binnur Uçakhan, vakıf bünyesinde kültür ve sanat faaliyetlerinin devam edeceğinin altını çizerek, "105 ülkeden Satranç Müzemize getirdiğimiz satranç takımları, o kültürleri burada barındırmak anlamına geliyor. Fakat dünyada müzecilik artık başka bir yöne doğru gidiyor ve müzeler kültür merkezi haline geliyor. Sanat ve kültür buluşmalarına bu anlamda önem veriyoruz." dedi.

Geçen sene "kültür ve sanat" buluşmaları kapsamında dört konser gerçekleştirildiğini hatırlatan Uçakhan, şu değerlendirmede bulundu:

"Genç ama büyük yetenekleri olan arkadaşlarımızla bu konserleri gerçekleştirmek ayrı bir heyecan nedenimiz. Bu yılın ilk konseri olan 'Geçmişten Günümüze Klasik Müzik Şöleni'nde repertuvarın çok geniş olması, ekibimizin kalabalık ve güzel olması bizi mutlu ediyor. Müzemizin normal konser salonlarından en büyük farkı ise burada olan satranç takımlarının içinde, müzenin birinci katında farklı, büyülü bir atmosferde gerçekleşmesi bence çok özel ve 65 kişilik küçük olan kapasitemizle, dinleyicilerimizin birbirini hissederek müziği yaşamalarını sağlamak güzel bir duygu. 26 Kasım'da müzikseverleri burada ağırlamaktan mutluluk duyacağız."

"Geçmişten Günümüze Klasik Müzik Şöleni" etkinliğinde, Prof. Dr. Yener ve öğrencilerinin konserinde, basta Soner Yıldırım, viyolonselde Doğa Saygı, piyanoda Dilan Dereli, Emin Ersöz Yiğit ve Cansu Önder'den oluşan topluluk, 26 Kasım Cumartesi saat 20.00'de müzenin büyülü ortamında müzik ziyafeti sunacak.

Konserde, geçmişten günümüze farklı dönemlerden Scarlatti, Haydn, Beethoven, Schumann, Mendelssohn, Scriabin, Moniuszko, Korsakov, Debussy, Kuzmin, Baran gibi 11 ünlü bestecilerin eserlerine yer verilecek.

Ayrıca Prof. Yeşim Alkaya Yener'in piyano öğrencilerine eşlik edecek misafir sanatçı Aria, sevilen Türküleri dinleyiciyle buluşturacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :