São Tomé ve Príncipe Cumhuriyeti ile eğitim alanında iş birliği

São Tomé ve Príncipe Cumhuriyeti ile eğitim alanında iş birliği

Türkiye Maarif Vakfı (TMV) öncülüğünde, São Tomé ve Príncipe Cumhuriyeti ile karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla iyi niyet anlaşması imzalandı

ABUJA (AA) - Türkiye Maarif Vakfı (TMV) öncülüğünde, São Tomé ve Príncipe Cumhuriyeti ile karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla iyi niyet anlaşmasına imza atıldı.

Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Başkan Vekili Büyükelçi Dr. Hasan Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrika kıtasında bir ada ülkesi olan São Tomé ve Príncipe Cumhuriyeti ile karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla iyi niyet anlaşması imzalandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel temsilcisi sıfatıyla bu ülkeye geldiğini belirten Yavuz, üç günlük ziyaretinin çok olumlu geçtiğini bildirdi.

São Tomé ve Príncipe Cumhuriyeti'nin Türkiye ile eğitim, kültür ve ticaret alanlarında güçlü ortak bir gelecek kurmak istediğini dile getiren Yavuz, anlaşma ile Türkiye-São Tomé ve Príncipe ilişkilerinin özellikle eğitim alanında çok güçlü olacağının altını çizdi.

İyi niyet anlaşmasını Türkiye adına Yavuz imzalarken, São Tomé ve Príncipe adına ülkenin Milli Eğitim, Bilim, Teknoloji ve İletişim Bakanı Alinto Daio imzaladı.

São Tomé ve Príncipe Cumhuriyeti Başbakanı Patrice Emery Trovoada'nın Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a büyük sevgi beslediğini belirten Yavuz, "São Tomé Başbakanı Trovoada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve Türkiye'yi kendisi için ideal bir kişi ve ülke olarak görüyor." dedi.

- FETÖ yapısına izin verilmedi

Yavuz, São Tomé ve Príncipe Başbakanı Trovoada ve Milli Eğitim, Bilim, Teknoloji ve İletişim Bakanı Daio ile görüşmelerinde ülkede Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) izin verilmediğini öğrendiğini ifade etti.

"Buraya daha önce FETÖ gelip okul açmak istemiş ancak São Tomé ve Príncipe yönetimi buna izin vermemiş. Daha sonra 2016 yılında São Tomé ve Príncipe Başbakanı Patrice Emery Trovoada, Türkiye'ye yaptığı resmi ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ülkesi ile Türkiye arasında birçok alanda iş birliği teklif etti" diyen Yavuz, ziyaretinin bu davete istinaden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştiğini söyledi.

- Eğitim çalışmaları için TMV'ye iki bina tahsis edildi

Yavuz, São Tomé ve Príncipe Cumhuriyeti yetkililerinin, TMV'nin eğitim faaliyetlerinde kullanması için tarihi iki bina tahsis ettiğini anlattı.

Bu binalardan birinde TMV merkezi ve Türkiye Kültür Merkezi, diğerinde ise ortaokul ve ilkokul açacaklarını ifade eden Yavuz, "Bu ülkede üniversite seviyelerinin yanı sıra ilk ve ortaokul seviyelerinde eğitim çalışmalarına başlayacağız. Anaokulu ve ilkokul seviyelerinde Türkiye-São Tomé ve Príncipe Maarif Okulu olarak açılmasına karar verildi ve bunun için bir bina tahsis edildi." dedi.

São Tomé ve Príncipe'nin Türkiye'den özellikle ilk, orta ve üniversite seviyelerinde okulların açılmasını talep ettiğini belirten Yavuz, "Önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin burada bir üniversite kurması için bize 60 dönüm arazi tahsis edecekler." diye konuştu.

Trovoada'nın ülkesinin kalkınma hamlelerinde Türkiye ile iş birliği yapmak istediğini ifade eden Yavuz, "São Tomé ve Príncipe Cumhuriyeti'nin önceliği ülkelerini yarınlara taşıyacak eğitimli nesiller yetiştirmek, bunu da Türkiye ve TMV ile yapmak istiyorlar." ifadesini kullandı.

Yavuz, Başbakan Trovoada ile görüşmesinde Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan teveccühlerinden memnun kaldıklarını belirterek "Ortak gelecek ve kalkınma modelinde insan unsuru en önemli bir gerçektir. Bu noktada São Tomé ve Príncipe Cumhuriyeti'ne gerekli desteği vermek için elimizden geleni yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

"Yaklaşık 200 bin nüfusu olan ülkede eğitime çok önem veriliyor. Başbakan Trovoada, TMV başta olmak üzere Türkiye ile eğitim ve kültür alanında ilişkilerin geliştirilmesini istiyor." diyen Yavuz, São Tomé ve Príncipe'nin güvenli ve istikrarlı bir ülke ve Gine Körfezi'nde bulunan başta Nijerya, Kamerun ve Gabon olmak üzere yaklaşık 300 milyon nüfus için ticaret, turizmi ve eğitimde çekim merkezi olduğuna dikkati çekti.

TMV, böylece 9 Afrika ülkesiyle mutabakat anlaşması imzalamış oldu. Maarif Vakfı, daha önce Gine, Çad, Somali, Sudan, Senegal, Moritanya, Nijer ve Gabon ile eğitim alanında mutabakat anlaşması imzalamıştı.

Afrika kıtasının batı kıyısında Gine Körfezi açıklarında bir ada ülkesi olan São Tomé'nin ekonomisi kakao, çikolata ve petrole dayanıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler