Samiri Yahudilerinin "Hasat Bayramı" kutlamaları

Samiri Yahudilerinin "Hasat Bayramı" kutlamaları

Samiri Yahudileri, Gerizim Dağı'na çıkarak Hasat Bayramı'nı kutladı

NABLUS (AA) - Samiri Yahudileri, Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan Gerizim Dağı'na çıkarak, Hasat Bayramı'nı kutladı.

Ortadoğu'daki köklü dini topluluklarından biri olan Samiriler, Hasat Bayramı münasebetiyle haccetmek için Gerizim Dağı'nda toplandı. Kutsal kabul ettikleri Gerizim Dağı'na kırmızı fes ve beyaz elbiseleriyle çıkan Samiri Yahudileri burada ibadetlerini yerine getirdi.

AA muhabirine konuşan Samiri din adamı Husni es-Samiri, Hamursuz Bayramı'ndan (Pesah) 50 gün sonra gelen Hasat Bayramı'nda hiçbir şey yapmadıklarını, zamanlarını ibadet ederek geçirdiklerini belirtti.

Nablus ve İsrail'in başkenti Tel Aviv yakınlarındaki Holon yerleşim bölgesinde yaşayan Samiriler, Hamursuz ve Hasat bayramlarında olduğu gibi Arş Bayramı'nda da Gerizim Dağı'na çıkarak hac yapıyor.

- Samiriler kimdir?

Samiriler, Yahudiliğe benzer bir dine inanmanın yanı sıra Yahudilerce bu dinden kabul edilmeyen topluluk olarak tanınıyor. Nablus'ta ve Tel Aviv yakınlarındaki Holon şehrinde yaşayan Samirilerin toplam nüfusunun yaklaşık 750 olduğu tahmin ediliyor.

Yahudiler ile Samiriler arasında birçok farklılık bulunuyor. Yahudilerin Tevrat'ı ile Samirilerin Tevrat'ı arasında 6 bine yakın fark olduğu bilinirken Samiriler, 3 bin 600 yıldır ceylan derisine yazılı orijinal Tevrat'ın kendilerinde olduğuna inanıyor. Samiriler, Kudüs'ün yerine Gerizim'i kutsal mekan olarak kabul edip, oraya çıkarak hac yapıyor.

Aramice diliyle ibadet eden Samirilerin ibadethaneleri, camilerle benzerlik gösteriyor. Yahudilerin Sinagogları gibi içeride masa veya sıra bulunmuyor. İbadetlerinde namaza benzer rüku ve secde ritüelleri yer alıyor.

Samiriler, Pesah, Avis Ekmeği Yeme, Yılbaşı, Hasat, Gufran, Arş ve Şmoni bayramlarını kutluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler