Salı Sohbetleri’nde “Kadın Hakları” dile geldi.

Salı Sohbetleri’nde “Kadın Hakları” dile geldi.

Türk Üniversitesi Kadınlar Derneği Başkanı Yurdanur Sakaoğlu ve Av. Elif İlhan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle dünyada ve Türkiye’de kadın hakları ile kadına yönelik cebir ve şiddeti gündeme taşıdılar

İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sohbette bir selamlama konuşması yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Türk Üniversitesi Kadınlar Derneği ile ortaklaşa bir etkinlik yapmaktan son derece memnun olduklarını belirterek 8 Mart Kadınlar Günü’nü kutlayarak her iki hanım konuşmacıya teşekkür etti. Şair Hasan Ukdem ise, “Şiir Kadınlar” başlıklı şiirini okudu: “Onlarsız olmaz şu yalan dünya/ Kimi lâle sümbül, kimi gardenya, Kimi gül şakayık kimi sardunya/ Aşk izdivacına nehir kadınlar.”  “Dünya nüfusunun yarısını kapsayan kadınların her ülkede, kanunlar önünde erkeklerle eşit haklara sahip olarak medeniyette yerini alması, sağlaması, buna kültürüyle, emeğiyle katkıda bulunması günümüzün en önemli prensibidir” şeklinde sohbetine başlayan Türk Üniversitesi Kadınlar Derneği Başkanı Yurdanur Sakaoğlu, 8 Mart Kadınlar Günü’nün kadın dayanışmasını ve geleceğe ait umutları ifade etmesi açısından özel bir anlamı olduğunu belirterek derneklerinin misyonunu şu sözlerle dile getirdi: “Atatürk ilke ve inkılâplarının ışığında ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal alanlarda kadınlarımızı güçlü kılmayı, laik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti için çalışmayı; bu amaçlar doğrultusunda genç kızlarımızı üniversite öğrenimi için teşvik etmeyi ve katkıda bulunmayı görev etmiştir.” dedi. Sakaoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladıktan sonra şair Nihat Bozdağ’ın kadınları anlatan bir şiirini okuyarak son verdi.

resim765481.jpg

Av. Elif İlhan da, konuşmasında T.C. Kanunlarında kadına verilen haklar ile daha çok zina, boşanma ile kadına yönelik şiddet konularına değindi. Kadına yönelik şiddeti; fiziksel ve duygusal (psikolojik) olarak iki kısma ayırarak inceleyen Av. Elif İlhan, “Bana göre kadına yönelik şiddetin en tehlikelisi duygusal olanıdır. Çünkü kadını belli bir süre sonra depresyona sürüklüyor” dedi. Ekonomik şiddet ile elle, sözlü ve yazılı olarak da cinsel tacize de sohbetinde değinen hukukçu Elif İlhan, boşanmalarda en çok zarar gören tarafın çocuk ve çocuklar olduğunu ifade ederek “Ayrıldınız ama ebeveyn olarak ilk önce çocuklarınızın geleceğini düşünmek zorundasınız” diye konuştu. Sohbetin soru-cevap bölümünden sonra konuşmacılar Yurdanur Sakaoğlu ile Av. Elif İlhan’a Aydınlar Ocağı’nın Sosyal Yaşam ve Kadın başlıklı kitap hediyelerini, eski Milletvekili Musa Erarıcı takdim etti. Toplantıya siyasi partilerin il ve ilçe temsilcileri, kadın derneklerinin temsilcileri ile akademisyenler ve çok sayıda kadın dinleyici katıldı.

Ferit Hepokur-Memleket

aydinlar-ocagi--(3).jpg