"Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek" sempozyumu

"Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek" sempozyumu

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Şencan:- "Aile hekimi başına düşen kişi sayısını 2 binin altına indirmeyi hedefliyoruz"

ANKARA (AA) - Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan, halk sağlığı hizmetini artırmak istediklerini belirterek, "Aile hekimi başına düşen kişi sayısını 2 binin altına indirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Sağlık-Sen SASAM (Sağlık-Sen Stratejik Araştırma Merkezi) Enstitüsü tarafından Halk Sağlığı Günleri kapsamında "Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek" sempozyumu yapıldı.

Sempozyumun "Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesinde Halk Sağlığı Politikaları" başlıklı oturumunda konuşan Şencan, halk sağlığına yönelik istatistikleri katılımcılarla paylaştı.

Sağlıkta dönüşüm programları ile sağlık sisteminde önemli değişiklikler olduğunu ifade eden Şencan, "Bugün yerli aşı üretimi yapılması için girişimler son hızla devam etmektedir. Kanser ile mücadelemiz tarama programları ile yürütülmektedir. Son yüzyılın salgın hastalığı olan obeziteyle mücadele büyük bir kararlılıkla devam etmektedir." diye konuştu.

Şencan, 2010 yılında tüm Türkiye'de yaygınlaştırılan Aile Hekimliği Sistemi ile koruyucu sağlık hizmetlerini ön plana çıkarttıklarını aktararak, bugün Türkiye'de 970 toplum sağlığı merkezinde birçok sağlık hizmeti sunulduğunu anlattı.

Bu kapsamda 2015-2016 öğretim yılında 429 bin 64'ü anaokulu, 616 bin 124'ü ilköğretim birinci sınıf öğrencisi olmak üzere 1 milyon 45 bin 188 öğrenciye vernik flor uygulaması yapıldığını, 451 bin 962 anaokulu, 605 bin 79 ilköğretim birinci sınıf öğrencisinin de ağız ve diş muayenesi gerçekleştirildiğini belirten Şencan, "Sunduğumuz hizmetlerle hasta olmamayı temin etmeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rengin Erdal da halk sağlığı hizmetlerinde erişimin önemine dikkati çekerek, "Topluma yönelik sağlık hizmetlerinde eşitlikten bahsedilemez. Eşitliği değil sosyal eşitliği, adaleti sağlamalıyız. İhtiyacı olana daha fazla hizmet sağlanmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

Oturumun moderatörlüğünü yapan SASAM Sağlık Politikaları Direktörü Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da konuşmasında, SASAM'ın sağlık politikalarının belirlenmesinde önemli bir misyon üstlendiğini, yapılan araştırma ve saha çalışmalarıyla politika üretimi ve uygulamalarına katkı sunduklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :