Sağlık personeli kadınlar için "süt izni" başvurusu

Sağlık personeli kadınlar için "süt izni" başvurusu

Sağlık Sen tarafından Sağlık Bakanlığına yapılan başvuruda, "Süt izninin çalışılmayan gün kapsamında değerlendirilemeyeceği ve döner sermaye kesintisi yapılmaması gerektiği" savunuldu

ANKARA (AA) - Sağlık-Sen tarafından Sağlık Bakanlığına yapılan başvuruda, kadın sağlık personelinin "Süt izni"nin döner sermaye hesaplamasından çıkarılmasına itirazda bulunuldu, bunun "çalışılmayan gün" kapsamında değerlendirilemeyeceği ileri sürüldü.

Sağlık Sen'den yapılan açıklamada, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna (TKHK) Ramazan Bayramı tatilinde çalışacak sağlık personelinin nöbet ücretinden yararlandırılması ve kadın sağlıkçıların kullandığı süt izinleriyle ilgili başvuru yapıldığı bildirildi.

Kamu görevlilerinin Ramazan Bayramı sebebiyle 4 Temmuz'da yarım gün, 8 Temmuz'da ise tam gün idari izinli sayıldığı anımsatılarak, sağlık personelinin idari izin verilen günlerde hizmetin aksamaması için nöbet tuttuğu belirtildi.

Başvuruda, "İdari izinli günlerde hizmetin aksatılmaması için bu kurumlarda görevlendirilen personelin bu çalışması, nöbet olarak değerlendirilmelidir. Bu nöbetleri de idari izinli günlere gelen ve bundan kaynaklı izin kullanamayacak olan personelin hizmetinin karşılığı olarak nöbet ücretinden yararlandırılması gerekmektedir." görüşü savunuldu.

- "Süt izni bebek için"

Başvuruda ayrıca, süt izninin döner sermaye hesaplamasından çıkarılmasına yönelik uygulamaya son verilmesi talebinde de bulunulduğu bildirildi.

TKHK’nın çalışılmayan günlerin döner sermaye kapsamından çıkarılmasına yönelik uygulamasından en çok süt izni kullanan personelin etkileneceği ve kişilerin kanunun verdiği haktan çocuğunu yararlandırırken maddi kayıp yaşayacağı ileri sürülen başvuruda, bunun kadın memura yasayla tanınan hak olduğu anımsatıldı.

Süt izninin çalışılmayan gün kapsamında değerlendirilemeyeceği ve döner sermaye kesintisi yapılmaması gerektiği savunulan başvuruda, "Süt iznine ilişkin kanuni düzenlemenin amacı, annenin bundan göreceği fayda değil, çocuğun bundan fayda sağlamasıdır. İzinli olunan bu günlerde döner sermaye kesintisi yapılmamalıdır." ifadelerine yer verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler