"Sacide" 32 yıl sonra yeniden DT sahnesinde

"Sacide" 32 yıl sonra yeniden DT sahnesinde

"Evde kalmış" diye yaftalanan bir kadının yaşadıklarını ve kadınların sorunlarını anlatan "Sacide" isimli tiyatro oyunu, 32 yıl aradan sonra yeniden Devlet Tiyatrosunda sanatseverlerle buluşacak- Yönetmen Ünalp: "Oynandığı dönemde çok ilgi görmüş ve insa

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ- "Evde kalmış" diye yaftalanan bir kadının yaşadıklarını ve kadınların sorunların anlatan "Sacide" isimli tiyatro oyunu, 32 yıl aradan sonra yeniden Devlet Tiyatrosunda (DT) sanatseverlerle buluşturulacak.

"Sacide" oyunu, yarın saat 20.00'de Altındağ Tiyatrosunda prömiyer yapacak. Oyunun yönetmeni Pervin Ünalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tiyatroların yarın yeni sanat sezonunu açacağını belirtti.

Ankara Devlet Tiyatrosu bünyesindeki Altındağ Tiyatrosunda da bu yıl açılışın 1 Ekim'de Sacide oyunuyla yapılacağını ifade eden Ünalp, Ülker Köksal'ın 1972’de kaleme aldığı oyunda, kadının kimlik arayışını ve farkındalığının anlatıldığını söyledi.

Devlet Tiyatroları tarafından oyunun en son 1984'te oynandığını anlatan Ünalp, kadına şiddet sorununun güncelliğini koruduğunu dile getirdi.

Oyunda kadınların toplumdaki yeri, kadına şiddet gibi birçok konunun naif şekilde anlatıldığını aktaran Ünalp, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oynandığı dönemde çok ilgi görmüş ve insanların unutamadığı bir oyun olmuş. Çünkü kadına şiddet, kadının toplumdaki yeri gibi bir konu çok naif bir şekilde anlatılmış. Oyun halen geçerliliğini koruyor. Kadına şiddetin arttığı bu dönemde yadırgamadan izlenecek, eskimeyen bir oyun. Bu oyunu 32 yıl sonra tekrar sahneye koyuyoruz, hala aynı konunun geçerli olması kötü tabii. Keşke bu oyunu okuduğumda bu konu eskidi diyebilseydim. Ben bu devirde 'kadına şiddet mi kaldı' diyebilseydim. Ama giderek o kadar artıyor ki insanın içi acıyor."

Kadınların toplumda var olmaya çalıştığına dikkati çeken Ünalp, oyundaki Sacide karakterinin 40'lı yaşlarında, abisinin evinin bir odasında yaşayan bekar bir terzi olduğunu ifade etti.

- "Sacide sadece sıcak ve huzurlu bir yuva istiyor"

Kendine gazete ilanlarıyla eş arayan Sacide'nin sadece sıcak ve huzurlu bir yuva istediğini belirten Ünalp, şunları kaydetti:

"O zaman gazete ilanlarıyla eş bulunuyormuş, şimdi de bunu televizyonda yapıyorlar. Değişen bir şey yok, hala insanlar sevgiyi arıyor. Hala herkes yuva kuracağı birini arıyor. Gelenek görenekler, töreler, birçok şey kadını kısıtlıyor. Toplum iki kanatlı yükseliyor. Bir kanadı kadın, bir kanadı erkek olması gerekiyor. Ama şu an da tam bu noktaya gelemedik. Oyunu bunca sene sonra tekrar okuduğumda, bu oyun hala geçerliliğini koruyorsa, biz daha toplum olarak yükselişe geçememişiz, kadın layık olduğu yerde değil diye hissettim. Bu nedenle tekrar sahnelemeye karar verdik. Gençler tiyatroya çok ilgi gösteriyor. Tiyatrodan bir cümle bile almaları kar. Seyreden gençlerden üçü 'şiddete gerek yok' dese o zaman bir adım daha ilerleriz. O yüzden bu oyunu sahneleyelim ve gençlerimizle, ailelerle 'Sacideler' buluşsun' dedik. "

Oyunda, Sacide’yi Fulya Koçak oynuyor. Çetin Azer Aras, Koray Karaca, Neriman Kılıç, Serap Kunak, Orkide Çivicioğlu, Koray Karaca, Neşlişah Yalçınkaya, Tuğçe Soncu, Müge Aras, Eylül Amaç rol alıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler