Rum Meclisinin "Enosis referandumunun kutlanması" kararı

Rum Meclisinin "Enosis referandumunun kutlanması" kararı

GKRY lideri Anastasiadis:- "Tarihi bir olguya basit bir atıf"

LEFKOŞA (AA) - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Rum Meclisinin "Enosis referandumunun (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) Rum okullarında kutlanması" yönünde aldığı kararı, "Tarihi bir olguya basit bir atıf" olarak açıkladı.

Rum lider Anastasiadis konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Rum Meclisinin aldığı kararı Kıbrıs Türk tarafınca gösterilmeye çalışıldığı gibi “politika değişikliği” olarak algılanamayacağını belirterek, Rum tarafının iki toplum tarafından karşılıklı kabul edilecek bir çözüm arayışındaki samimiyetinin sorgulanmasına müsaade etmeyeceğini ifade etti.

Kararı, "Tarihi bir olguya basit bir atıf" olarak değerlendiren Anastasiadis, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kıbrıs Türk toplumu basit bir tarihi olguya atfa bu kadar hassasiyet gösteriyorsa, işgali gündeme getiren ve kabul edilemez fiili durumu dikte eden Türk istilasının yıl dönümü için yapılan kutlamalar da Kıbrıs Rum toplumu için ne denli kışkırtıcıdır? Aynı çerçevede, Kıbrıs’ın bölünmesi veya ayrılık talebinden başka bir şey olmayan sahte devletin yasadışı ilanı için yapılan törenler, Kıbrıs sorununun çözüm niyeti açısından ne kadar özgündür?

Rum tarafı, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin endişe ve beklentilerine cevap verme hedefiyle bir çözüm bulunmasına özgün ve samimi iradesini müzakere masasında defalarca gösterdi. Hepimiz aynı hedefi istersek, her türlü gerekçeyi ve özellikle Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların çıkarlarına hizmet etmeyen kabul edilemez talep ve şartları terk ederek kararlılıkla çalışmamız gerektiğine yürekten inanıyorum.”

Enosis referandumu, Başpiskopos Makarios'un 1950 yılında göreve gelmesinin ardından yapılmış, Rumların yüzde 96'sı Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasına destek vermişti. Rum Meclisi Enosis referandumunun yıl dönümünde okullarda kutlanması yönünde karar almıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :