RİDA, Sudan’a gidiyor

RİDA, Sudan’a gidiyor

RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği (RİDA-DER) 5 kişiden oluşan bir heyetle 26 Şubat tarihinde Sudan’a gidiyor.

RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği (RİDA-DER) 5 kişiden oluşan bir heyetle 26 Şubat tarihinde Sudan’a gidiyor. Çeşitli yardımları ulaştırmak ve derneğin sürdürülmekte olan faaliyetlerini yerinde incelemek üzere yola çıkan ekip adına bir açıklama yapan RİDA-DER Afrika ve Ortadoğu Sorumlusu Selim Doğdu, başta Afrika ülkeleri ve özelde Sudan olmak üzere çalışmaların ve projelerin 23 ülkede yıl boyu kesintisiz devam ettiğini söyledi.

rida,-sudan’a--(5).jpg

Dünyanın en büyük mülteci kamplarından biri olan Sudan’ın Darfur bölgesi Nyala eyaletinde bulunan kamplara ilk olarak 2009 yılında gittiklerini hatırlatan Doğdu, bu bölgede yaklaşık 2 milyon mültecinin ölüm kalım savaşı verdiğini dile getirdi. Doğdu konuşmasında şu sözlere yer verdi. “RİDA olarak yaklaşık 10 yıldır bölgede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Nyala eyaletinde 5. Yılını tamamlayan ve bugüne kadar yüzlerce yetimi kamplardan alarak yatılı bir şekilde meslek edinmelerini sağladık. İçerisinde 80 kişilik yatakhanesi, yemekhane, eğitim sınıfları, misafirhane, aşevi ve günde 5000 ekmek çıkarma kapasiteli fırınından oluşan bir külliyemiz var. Bu yetimhanede kalan ve kamplardan toplanan yetimlerimiz 10 ayrı meslek dalında eğitim alıyorlar. Bu eğitimi devam ettiren yetimlerimizle buluşmaya gidiyoruz. Bağışçılarımızın destekleriyle 23 Kuran Kursumuzda eğitim gören yaklaşık 3000 talebemize destek olunmakta ve her ay 500 yetim ailesine düzenli olarak gıda kolilerini ulaştırmaktayız. Okullar ve kurslarımızın yanına 40’ın üzerinde su kuyusu açtık. Ayrıca 8-10 km yürüyerek ancak temiz suya ulaşabilen 50’yi aşkın köyde de su kuyularını hizmete sunduk. Bu zamana kadar binlerce aileye süt keçileri ile kamplardaki ailelere su geçirmez çadırlar ulaştırdık.”

rida,-sudan’a--(6).jpg

İLK EKİP 26 ŞUBAT’TA SUDAN’DA

Orta Afrika’daki iç savaştan dolayı kamplara sığınan ve açlıkla mücadele eden binlerce ailenin olduğunu ayrıca bu sayının her gün arttığını dile getiren Doğdu, Sudan’a yapılacak ziyaret hakkında şunları söyledi: “26 Şubat tarihinde 5 kişilik bir heyetle gidiyoruz Darfur’a. İlk olarak yetimhanemizde sürdürülen çalışmalar için bir inceleme yapacağız. Yetimlerimizle buluşacağız ve onlara halkımızın ve yetim hamilerimizin selamlarını ileteceğiz. Yine her ay olduğu gibi 500 yetim ailesine gıda dağıtım programına iştirak edeceğiz. Bölgede bulunan su kuyularımız hakkında ve yeni açtırılacak kuyular hakkında bilgi alacağız. Ve yetim ailelerin en önemli desteklerinden olan süt keçilerini hediye edeceğiz. Bağışçılarımızın desteğiyle her yetim ailesine, 2 kuzulu bir süt keçisi ailesini vereceğiz. İnşallah bu süt keçileri hem yetimlerin beslenmesi için hem de sütünün satılarak ailelere destek olması açısından çok önemlidir. Halkımızın bu güzel hayır çalışmalarına desteklerini bekliyoruz.” Selim Doğdu, Yetim ailelerine destek amacıyla hazırlanan gıda paketinin fiyatının 100 tl, 2 kuzulu 1 süt keçisinin fiyatının 500 tl olduğunu söyledi. Doğdu son olarak şu sözlere yer verdi: “Çalışmalarımıza destek olmak isteyen bağışçılarımız dernek merkezimize gelebilecekleri gibi, www.ridader.org.tr sitesinden online bağışta bulunabilirler. Yine yardımlar için Kuveyt Türk TR92 0020 5000 0067 2359 2000 01 Iban numarasıyla dernek banka hesabına Sudan’a yardımlarınızı ulaştırabilirsiniz. Diğer faaliyetlerimiz hakkında 0332.234 1616 telefonundan da bilgi alınabilir ” dedi.

rida,-sudan’a--(7).jpg

rida,-sudan’a--(8).jpg