Radyolojik tetkiklerle ilgili merak edilenlere "web"ten yanıt

Radyolojik tetkiklerle ilgili merak edilenlere "web"ten yanıt

Birçok hastalığın tanısında katkısı bulunan radyolojik tetkiklere gerekli olduğunda başvurulması, hastaların tetkik için ısrarının önlenmesi, konuya ilişkin bilgi verilmesi amacıyla web sitesi hizmete girecek- Türk Radyoloji Derneği tarafından hazırlanaca

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Birçok hastalığa daha kolay tanı koymada yardımcı olan radyolojik tetkiklerin, gereklilik halinde kullanımının sağlanması, hastaların tetkik yapılması konusundaki ısrarının önlenebilmesi ve konuyla ilgili bilgi verilmesi amacıyla web sitesi hazırlandı.

Türk Radyoloji Derneği tarafından hazırlanan web sitesinde, radyolojiyle ilgili genel bilgiler dışında, tetkik öncesi ve sonrası ne yapılması gerektiğinden, güvenirliğe kadar birçok bölüm bulunacak ve radyolojiyle ilgili en sık sorulan sorulara ilişkin yanıtlar yer alacak.

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya, Dünya Radyoloji Günü öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalıkların tanısında tetkiklerin büyük önem taşıdığını bildirdi.

Kaya, sağlıkta dönüşümle birlikte hastaların sağlık hizmetine erişiminin önemli ölçüde arttığını vurgulayarak, bunun önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Sağlık hizmetinde özellikle MR tekniğinin kullanım oranlarının yüksek olduğunu ifade eden Kaya, bunda yoğun iş yüküne bağlı klinik muayenenin yapılamaması, hekim sayısının azlığı, hastaların radyolojik tetkik yaptırılması konusundaki ısrarcı tutumu gibi çeşitli faktörlerin rol oynadığını belirtti.

Gereksiz tetkik yapılmasının hem hasta hem radyolog hem de devlet için dezavantaj olduğunu dile getiren Kaya, hekim başına düşen hasta sayının çok fazla olmasından ötürü, hekimlerin muayene etmek zorunda olduğu hastaları bekletmemek için hızlı hareket etmek zorunda kaldığını aktardı. Kaya, radyolojik tetkiklere başvurmadan önce yeterli klinik değerlendirmenin yapılmamasının, radyoloji bölümlerindeki iş yükünü de artırdığını anlattı.

Tetkik sayısının azalması için hekimlerin iş yükünün azaltılmasına yönelik politikaların hayata geçirilmesi, hekim ve radyoloji uzmanı sayısının artırılması, vatandaşların bu konuda farkındalık düzeyinin yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, çözüm önerilerinin bir an önce uygulamaya geçirilmesinin önemine dikkati çekti.

- Vatandaşa yönelik web sitesi

Türk Radyoloji Derneği üyesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yiğit de vatandaşların görüntüleme teknikleri yapılması yönündeki ısrarının ancak bilinç düzeyinin yükseltilmesiyle önüne geçilebileceğini vurguladı.

Hemen hemen her hastanın hayatında en az bir kez radyolojik tetkik yaptırdığını ifade eden Yiğit, toplumun radyoloji ve radyolojik tetkiklerle ile ilgili doğru bilgilere erişiminin sağlanması için Türk Radyoloji Derneği olarak harekete geçtiklerini söyledi.

Yiğit, bu kapsamda dernek tarafından halka yönelik bilgilendirme için bir web sitesi projesi hazırlandığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Web sitesinde radyoloji ile ilgili genel bilgiler dışında kategorilere ayrılmış şekilde radyolojik tetkiklerle ilgili bilgiler, radyolojik tetkiklerin güvenliği ile ilgili konular ve radyolojiyle ilgili sık sorulan sorulara ilişkin yanıtlar yer alacak. Site, halka radyolojik tetkiklere ilişkin merak ettiği her şeye cevap verecek. Genel bilgiler kısmında, 'Radyoloji nedir? X ışını nedir?' gibi temel bilgilerin yer aldığı bölümler olacak.

Ayrı bir kategoride röntgen, anjiyografi, MR, bilgisayarlı tomografi ve girişimsel radyoloji yöntemleri olmak üzere incelemeler olacak. Hangi tetkik istendiyse kişi o tetkikle ilgili bilgiye ulaşacak, nasıl bir hazırlık yapması gerektiği, dikkat etmesi gerektiği bir şey olup olmadığını öğrenebilecek. Tetkikin nasıl gerçekleşeceği, yatış şekli, zamanı gibi bilgiler olacak. Örneğin, bir kalp MR'ı için göğsüne elektrotlar bağlanacağı, nefesini tutacağı, süresi, ilaç uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin bilgiler yer alacak."

Güvenlik konusuna da açıklık getirileceğini bildiren Yiğit, "Gerek radyasyon, gerek kontrast maddelerle ya da MR ile ilgili güvenlik endişesine de yanıt bulunabilecek." dedi. Yiğit, "Gebeyim, MR çektirebilir miyim? Gebeyim, ilacın sakıncası olabilir mi? Radyasyon, kanser riski yaratır mı?" gibi merak edilen soruların yanıtlarının da sitede yer alacağını söyledi.

Tüm içeriğin, alandaki uzman hekimlerce hazırlandığına işaret eden Yiğit, bilgilerin hekimlere değil vatandaşlara yönelik bir dille yazılacağını ve içeriğin sürekli güncelleneceğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler