Putin'den Suriye'deki Rus üslerine ilişkin açıklama

Putin'den Suriye'deki Rus üslerine ilişkin açıklama

Rusya Devlet Başkanı Putin:- "Rusya'nın Suriye'deki uzlaşma merkezleri faaliyetlerine devam edecek. Rusya’nın Tartus ve Hımeymim üslerinin de faaliyetleri kalıcı olarak sürecek"

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus birliklerine Suriye'den çekilme talimatı verdiğini belirterek, "Rusya'nın Suriye'deki uzlaşma merkezleri ise faaliyetlerine devam edecek. Rusya'nın Tartus ve Hımeymim üslerinin de faaliyetleri kalıcı olarak sürecek." dedi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in, Türkiye ve Mısır ziyareti öncesinde Suriye'nin Lazkiye ilinde bulunan Hımeymim üssünde Beşşar Esed ile bir araya geldiği belirtildi.

Görüşmede, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde Suriye'de siyasi bir çözüm bulunması için koşulların artık oluştuğunu ifade eden Putin, "Suriye’nin egemenliği ve bağımsızlığı korunmuştur. Mülteciler artık evlerine geri dönüyorlar." dedi.

Rus birliklerine Suriye'den çekilme talimatı verdiğine işaret eden Putin, "Uluslararası anlaşmalar doğrultusunda, Rusya'nın Suriye'deki uzlaşma merkezleri faaliyetlerine devam edecek. Rusya'nın Tartus ve Hımeymim üslerinin de faaliyetleri kalıcı olarak sürecek." diye konuştu.

Putin, Türkiye ve İran ile Suriye'de barışçıl ve siyasi süreci tesis etmeyi umduklarını da vurgulayarak, "Bu noktada Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin düzenlenmesi büyük önem taşıyor. Türk ve Mısırlı liderlerle bu konuyu kısa bir sonra görüşeceğim." ifadelerini kullandı.

Görüşmede, Esed'in ise Rusya'nın verdiği askeri destek nedeniyle Putin'e teşekkür ettiği belirtildi.

Ziyaretin ardından Putin’in Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmek üzere Kahire’ye hareket ettiği bildirildi. Mısır’daki temaslarının ardından Putin’in Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :