Pasifik Birliği, İzmir'de iş dünyasına anlatıldı

Pasifik Birliği, İzmir'de iş dünyasına anlatıldı

Şili, Meksika, Peru ve Kolombiya'dan oluşan Pasifik Birliği üyeleri ülkelerindeki imkanları İzmir'deki iş dünyasına anlattı- İZTO Başkanı Demirtaş:- "Pasifik Birliği ülkeleriyle 2016 yılı dış ticaret hacmimiz 3 milyar dolar, bunu artırmak için elimizden g

İZMİR (AA) - Şili, Meksika, Peru ve Kolombiya'dan oluşan Pasifik Birliği ülkelerindeki imkanlar, İzmir Ticaret Odası'nda iş dünyasına anlatıldı.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Latin Amerika'yı ekonomik açıdan tüm dünyanın yakından takip ettiğini ifade ederek, Şili, Kolombiya, Peru ve Meksika'yı Amerika'nın yükselen yıldızları olarak nitelendirdi.

Söz konusu ülkelerle Türkiye'nin ticaret potansiyelinin yüksek olduğunu aktaran Demirtaş, şöyle konuştu:

"Ticaret potansiyelimiz yüksek ama rakamlar istediğimiz düzeyde değil. Pasifik Birliği ülkeleriyle 2016 yılı dış ticaret hacmimiz 3 milyar dolar, bunu artırmak ve İzmir'in de bu pastadan pay alabilmesini sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Umarım üyelerimiz bu pazara ilgi duyar ve beraber oraya bir gezi düzenleme fırsatı buluruz. Dört ülkenin de AB ile serbest ticaret anlaşması var ama bunlardan sadece Şili ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmış. Meksika, Peru ve Kolombiya ile serbest ticaret anlaşması müzakereleri sürüyor. Daha fazla zaman kaybetmeden bu imzaların da atılmasını temenni ediyoruz."

Şili'nın Ankara Büyükelçisi Jose Manuel Silva ise Pasifik Birliği olarak dünyanın 8'inci büyük ekonomisi olduklarını, kişi başına gayri safi milli hasılanın 3 bin 847 dolar olduğunu belirtti.

Birliğin, diğer ülkelerinin katılımına açık olduğunu aktaran Silva, "Birlik üyesi olmak isteyen ülkeler için bazı kurallarımız var. AB gibi konseyimiz, sekretaryamız yok. Her yıl dönem başkanlığını bir ülke yapıyor. Dünyanın diğer ülkeleriyle temaslar noktasında çalışmalarımız var." dedi.

Tanıtım toplantısında Şili'nin Türkiye Ticaret Direktörü Özge Tüysüzoğlu Garrete, Kolombiya Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı Yönetim Temsilcisi Marcela Nonroy Hernandez, Meksika Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı Ticaret Direktörü Jorge Cruz ve Peru Ticaret Ateşesi Fernando Albareda, ülkelerinin genel yapısı ve iş olanaklarıyla ilgili sunumlar yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :