Pancarın pekmeze "tatlı" yolculuğu

Pancarın pekmeze "tatlı" yolculuğu

Kırklareli'nde, kaynak sularıyla yetiştirilen pancar, zahmetli bir yolculuğun ardından sofraların lezzeti pekmez haline getiriliyor- Tarladan sökülüp 14 saat odun ateşinde kaynatılan pancarın lezzet yolculuğu, 3 kez süzüldükten sonra şişelenmesiyle sona e

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli'nin meşhur pancar pekmezi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofralarla buluşuyor.

Yöreye özgü Poyralı pekmezinin yapımı, kaynak sularıyla beslenen lezzetli pancarın yetiştirilmesiyle başlıyor.

Sulama, çapalama ve bakımı sonrasında büyüyen pancar, çiftçi tarafından büyük bir heyecanla ve zahmetle sökülmeye başlanıyor.

"Pırpır" adı verilen su motoruyla ilerleyen araçlarla tarlalarına giden Poyralı köylüleri, hasat zamanının tamamını sökümle geçiriyor.

Üreticiler, tonlarca pancarı topraktan söküp yapraklarını gövdesinden ayırarak traktör römorkuna yüklüyor.

Daha sonra evlerin bahçelerine götürülerek gövdesinin kabukları soyulan, suyla çamurdan arındırılan şeker pancarı, köydeki pekmezhanelere taşınıyor.

-14 saat odun ateşi, 3 kez süzme işlemi

Pancarlar pekmezhanelerde tahta ezme makinesinde sıkıştırılarak posasından ayrılıyor. Pancarın şırası "bumba" adı verilen büyük kazanlarda bir süre kaynatıldıktan sonra 50 litrelik kazanlara alınıyor.

Bu kazanlarda yaklaşık 14 saat odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getirilen şıra, üç defa süzüldükten sonra şişelenerek Türkiye'nin çeşitli illerine gönderiliyor. Özellikle kış aylarında tercih edilen pekmez, böylece sofradaki yerini alıyor.

- "Pekmezin lezzet yolculuğu"

Poyralı köyünde aile bütçesine şifalı pekmezle katkı sağlayan kadınlardan biri de Meryem Kayacık. Kayacık'ın çeyrek asırdır kaynattığı pekmezleri, yurdun dört bir yanında insanlar keyifle tüketiyor.

"Bizim buranın pekmezinin lezzeti, suyundan, doğallığından." diyerek Poyralı pekmezinin haklı meşhurluğunun altını çizen Kayacık, geleneksel yöntemlerle elde edilen pekmezin fabrikasyon üretimle kıyaslanmayacak kadar lezzetli olduğunu söyledi.

Pancarın zahmetli şekilde pekmeze nasıl dönüştüğünü anlatan Kayacık, "En çok kaynatırken zorlanıyorum kızanım, gözümüze çok duman kaçıyor." diyerek pekmezin kolay üretilmediğini de vurguluyor.

Pekmeze kimsenin pahalı dememesi gerektiğini, ürünün her bir aşamasında alın teri olduğunu dile getiren Kayacık, "Yılda yaklaşık bir ton pekmez üretiyoruz. Kimse pekmeziniz pahalı demesin. Pekmezimizin kilogramı 10 liradan satılıyor. Hem doğal hem ucuz." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :