Özbekistan ile Türkmenistan arasında sınır tespit çalışmaları

Özbekistan ile Türkmenistan arasında sınır tespit çalışmaları

İki ülke arasındaki sınır tespit çalışmalarına ilişkin müzakereler uzun bir aradan sonra tekrar başladı

TAŞKENT (AA) - Özbekistan ve Türkmenistan arasındaki sınır tespit ve belirleme çalışmaları sürecinin uzun bir aradan sonra yeniden başladığı bildirildi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki sınır tespit ve belirleme çalışmalarına yönelik müzakere sürecinin yeniden başladığı belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, 27-30 Mart tarihlerinde Türkmenistan'ın Türkmenabad şehrinde bir araya gelen Özbekistan ve Türkmenistan hükümetleri arasında kurulan sınır tespit ve belirleme ortak çalışma grubu toplantısı yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, dostane ve yapıcı diyalog ortamında geçen toplantının ardından iki ülke arasında sınır tespit ve belirlemeye ilişkin müzakereler planı konusunda uzlaşma sağlandığı vurgulandı.

Toplam bin 621 kilometre uzunluğunda ortak sınırı bulunan Özbekistan ile Türkmenistan arasında 22 Eylül 2000'de imzalanan sınır tespit ve belirleme çalışmalarının yapılmasına ilişkin anlaşmanın ardından çalışmalar başlatılırken, bu süreç daha sonra askıya alınmıştı.

Özbekistan'da geçen aralık ayında düzenlenen cumhurbaşkanı seçimlerini kazanan Şevket Mirziyoyev, göreve başlamasının ardından ilk yurt dışı resmi ziyaretini 6-7 Mart tarihlerinde Türkmenistan'a gerçekleştirdi. Bu ziyaret kapsamında Özbekistan ile Türkmenistan arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması, 2018-2020 ekonomik iş birliği anlaşması, demir yolu sektöründeki iş birliğinin daha da geliştirilmesine ilişkin protokol, iki ülke hükümetleri arasında 2017-2020'ye yönelik kültürel-insani ve dışişleri bakanlıkları arasında 2017-2018'e yönelik iş birlikleri programları imzalanmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler