Özbekistan Dışişleri Bakanı Kamilov:

Özbekistan Dışişleri Bakanı Kamilov:

"Özbekistan ve Türkiye ilişkileri tarihte ilk kez stratejik ortaklık düzeyine çıkarıldı"

TAŞKENT (AA) - Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, Özbekistan ve Türkiye ilişkilerinin tarihte ilk kez stratejik ortaklık düzeye çıkarıldığını belirtti.

Bakan Kamilov, Özbekistan Televizyon Kanalı'na Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in geçen hafta Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyareti değerlendirdi.

Mirziyoyev'in geçen hafta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye resmi ziyarette bulunduğunu anımsatan Kamilov, ziyaretin çok verimli ve anlamlı geçtiğini dile getirdi.

Türkiye'nin, ziyareti, "tarihi bir ziyaret olarak" nitelendirdiğini söyleyen Kamilov, "Türkiye çok büyük imkanlara sahip ülke. Önde gelen Türk şirketleri dünyanın 160 ülkesinde çok faal çalışıyor." ifadesini kullandı.

- Türkiye ile dostane ilişkiler Özbekistan'ın menfaatine

Mirziyoyev'in Türkiye ziyaretinde 20'den fazla anlaşmanın imzalandığını anımsatan Kamilov, bunların arasında iki ülke cumhurbaşkanları tarafından imzalanan Ortak Bildiri'nin ayrı yer tuttuğunu vurguladı.

Kamilov, "İki ülke arasındaki uzun vadeli iş birliğinin esas yönlerini belirleyen Ortak Bildiri'de de belirtildiği gibi, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihte ilk kez stratejik ortaklık düzeyine çıkarıldı." diye konuştu.

Taraflar arasında son bir yılda çok sayıda görüşmenin düzenlendiğini, iki ülke cumhurbaşkanlarının birçok kez bir araya geldiğini, ilişkilerde yeni dönemin başlatılması için imkanların araştırıldığını ve altyapının oluşturulduğunu belirten Kamilov, "Biz, bu yolu birlikte geçtik ve Ortak Bildiri'yi imzaladık. İki ülke arasındaki ilişkiler artık yeni düzeye, stratejik ortaklık düzeyine çıkarıldı." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Avrupa ile Asya arasında benzersiz jeopolitik konuma sahip olduğunu kaydeden Kamilov, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile çok sıkı ilişkilerinin bulunduğunu, Müslüman dünyasında da çok etkili ülke olduğunu belirtti.

Kamilov, Türkiye ile dostane ilişkilerini geliştirilmesinin Özbekistan'ın ulusal menfaatlerine uygun olduğunu sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :