ORUCUN AÇILMASI BİR BULUŞMA ANIDIR

ORUCUN AÇILMASI BİR BULUŞMA ANIDIR

Ramazanın sonuna yaklaştığımız şu günlerde geçen 24 günü ne kadar sağlıklı beslenerek geçirdik onun muhasebesini yapacağımız bir röportaj hazırladık sizler için.

Özel Büyükşehir Hastanesi diyetisyeni Diyetisyen Atilla Zeyrek’in verdiği önemli bilgiler bize sadece Ramazan değil Ramazandan sonra da faydalı olacağa benziyor.

Ramazanda kilo verilir mi?

Ramazanda kilo alma sebebi yavaşlayan metabolizma. Yanlış beslenme alışkanlıklarını da dâhil etmemiz lazım. Aktivite de yetersizlik ve besinlerin karbonhidrat değerinin yüksek olması. Bir zayıflamama durumu olabilir. Ramazanda aslında dünyevi isteklerimizi biraz geri plana atmamız lazım diğer zamanlarda zaten istediğimiz gibi yiyip içiyoruz. Ramazanda uyguladığımız diyetler genellikle “zayıflayalım diyeti” olmuyor. İbadetin rahat yapılması ve vücudun ihtiyacını karşılayacak şeyleri uyguluyoruz. Ramazan ayında ibadetin biraz daha öne çıkması adına böyle yapılabilir.

Ramazanda zayıflayamaz mıyız?

Zayıflanabilir, düzenli beslenmek şartıyla. Bir diyetisyenle görüşürseniz Ramazanda en kötü ihtimalle tüyolarınızı korursunuz. Kilo vermemek için hiçbir neden yok. Zaten Ramazanın kendisinden değil Ramazanın sonundan korkuyoruz biz. 16 saat açlığa bağlı olan vücudun buna Ramazan sürecince alışması nedeniyle Ramazan sonrasındaki kilo alma şikâyetleri bize daha çok geliyor. 30 gün bitiyor gerek bayramda yenilenler gerek ondan sonrasında devam eden yanlış beslenme alışkanlıkları, hızlı kilo alımına sebep oluyor. Ramazanın ilk 10 günü vücut adapte olamadığı için kilo kaybı bunu daha çok sıvı kaybı olarak değerlendirelim. İkinci 15’inden sonra verilen kilolar tekrar depolanabilir.

Ramazan ve diyet kelimeleri yan yana gelmezmiş gibi? Ramazanda neler yediğimiz düşünülünce.

Siz Konya’da yaşıyorsanız, su böreği arkasına sarma arkasına bamya çorbasını yediyseniz üzerine etli pilav devamında saç arası tatlıyı da yediyseniz burada diyetten bahsetmemiz zaten çok zor.

Genelde sinirli oluyoruz oruçken.

16 saat kan şekeriniz düşük, vücut bütün glikojen depolarını bitirmiş durumda. Bunlarla beraber kan şekeri düşük sinir sistemi çökmüş oluyor. Bunların dönütü genelde baş ağrısıdır. Hepsi birleşince bir de kişi sigara içen biriyse daha da kötü olabiliyor. Aslında buradaki önemli nokta, o orucu neden tuttuğumuzu düşünmek. Orucun manasını düşünmeli, Allah’a şükretmek lazım nimetlerinden dolayı.

Nasıl olmalı peki iftar menümüz?

Su tüketimi önemli ama litrelerce içilmemeli en fazla 2 bardak. Hurma tüketilebilir zaten hurma kan şekeri en yavaş yükselten yiyecektir. Zeytin olabilir başlangıç anlamında. Ardından çorba içilebilir. Çok yağlı olmamak kaydıyla. Hazır çorba olmamalı. Yanına bir dilim ekmek, çavdar, tam buğday, ruşeym olabilir. Sonra sofradan kalkıyoruz amacımız besinlerin mideye yerleşmesini ve sindirilmesini sağlamak. Bu arada ballı limonlu ılık su içilebilir. Şekersiz komposto içilebilir. Daha sonra ana yemek için oturabiliriz. Ana yemeğinizin ne olduğu önemli değil ama ona başlamadan önce salatayla başlanması daha iyi olur.

Çocuklar oruç tutmak istiyorlar ne yemeli sahurda gün boyu rahat olması açısından?

Yumurtanın besleyici özelliği çok yüksek olduğundan. Çocuklar için tok tutan besinler göz önünde bulundurulmalı. Omlet yiyebilirler veya 1 haşlanmış yumurta, yanında süt olmalı çünkü daha uzun süre tok tutar. Aynı şey yetişkinler için de geçerli.  Yine yetişkinlerde peynirli yağsız erişte gibi veya yağsız tepsi böreği 1 2 dilim, 2 avuç büyüklüğünde şebit içerisinde sıkma gibi de yapılabilir. 2 3 tatlı kaşığı pekmez veya bal alabiliriz.

Daha az susamanın bir formülü var mıdır?

Düzenli ve dengeli beslenmeye başladığınız andan itibaren sıvı tüketimini de göz önünde bulunduracağınız için otomatik olarak susamanın önüne geçersiniz. 2 buçuk litre su iftardan sahura kadar tüketilebilir. Özellikle bitki çayları önermiyoruz. İdrar söktürücüler var sıvı atılımını sağlarlar o yüzdem sıvı kaybına yol açarlar.

Nane bol tüketilebilir veya nane çayı içilebilir. Gece 10 11 gibi sulu meyveler tüketilebilir.

Sahura kalktığınız zaman şekeriniz dengelenir. Baş ağrısından kurtulmak için sahura kalkılmalı şeker dengesini korumalıyız.

Neyi nasıl yemeli?

Yemekten sonra tatlı yenmez. Ara öğün halinde tüketilebilir. Bunları söylüyoruz ama önce insanlara gerekliliğini anlatmanız lazım, daha önceden uygulaması var mı bunları önemsememiz lazım. Bu işi öğrendikten sonra zaten yemeğin arkasına tatlı manasız gelmeye başlıyor.

Sütlü tatlı haftada 2 3 sefer tüketilebilir. Veya haftada bir sefer cevizli 3 parmak kalınlığında kek tüketilebilir. Özellikle hamurlu tatlılar ikindin yiyebilirsiniz. Akşam 5 dilim baklava yemek olmaz.

Memleket Söyleşi-Hümeyra USLU

 

Önceki ve Sonraki Haberler