Ormanları "yırtıcı" böcekler koruyacak

Ormanları "yırtıcı" böcekler koruyacak

Orman Genel Müdürlüğünce, bu yıl zararlılar ile mücadele etmek için yüzbinden fazla yırtıcı böcek üretildi- Genel Müdür Üzmez:- "Bu yıl şimdiye kadar 64 bin 774 hektar sahada biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele çalışmaları yapıldı. Ormanlarımızı kor

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, zararlılara karşı bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında mücadele yürütüldüğünü belirterek, "Ormanlarımızı koruması için 4 bin 350 kuş yuvası asımı gerçekleştirildi ve 115 bin 350 yırtıcı böcek üretimi yapıldı." dedi.

Üzmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zararlılar ile mücadele çalışmalarının, bölge müdürlüklerine bağlı Orman Zararlıları ile Mücadele Koruma Şube Müdürlükleri tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Orman zararlıları ile mücadele kapsamında, yıllar itibarıyla değişmekle beraber, yaklaşık 50 zararlı türe karşı, yılda ortalama 450 bin hektar alanda mücadele yürütüldüğünü aktaran Üzmez, bu çalışmalarda, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında, ağırlıklı olarak biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele yöntemleri uygulandığını ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına özen gösterildiğini bildirdi.

Zararlı böceklere karşı, faydalı (yırtıcı) böceklerin korunduğunu ve bu faydalı böceklerin laboratuvar ortamında çoğaltılarak, ormanların devamlılığının sağlandığını dile getiren Üzmez, şöyle konuştu:

"Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığınca geçen yıl orman zararlılarıyla mücadele kapsamında 89 bin 570 hektar sahada biyolojik, 76 bin 310 hektar sahada feromonlar asılmak suretiyle biyoteknik ve 53 bin 928 hektar sahada mekanik mücadele çalışması yapılmıştır. 2 bin 785 hektar sahada ise başka bir mücadele yöntemi uygulanamadığından kimyasal mücadele yapılmıştır. Ayrıca zararlı organizmalar ile biyolojik mücadele gayesiyle ormanlarımızda 45 bin 150 kuş yuvası asılmış, 51 üretim laboratuvarımızda 689 bin 146 yırtıcı böcek üretimi gerçekleştirilmiştir."

Üzmez, kestane hastalıkları ile mücadele kapsamında Bolu'da bulunan laboratuvarlarında hypovirulent (faydalı virüs) üretimleri de yapıldığını, çam kese böceği ile mücadele kapsamında ise ormanlarda 2 bin 88 adacık/tel kafes tesis edildiğini kaydetti.

- Bu yıl 64 bin 774 hektar sahada çalışma yapıldı

Geçen yıl mücadele çalışmalarının ağırlıklı olarak "Thaumetopoea pityocampa-Thaumetopoea wilkinsoni", "Ips sexdentatus", "Orthotomicus erosus", "Dendroctonus micans", "Pityokteines curvidens" ve "Rhyacionia buoliana" zararlılarına karşı Karadeniz, Akdeniz ve Ege bölgelerindeki ormanlarda yürütüldüğünü vurgulayan Üzmez, "Bu yıl şimdiye kadar 64 bin 774 hektar sahada biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele çalışmaları yapıldı. Ormanlarımızı koruması için 4 bin 350 kuş yuvası asımı gerçekleştirildi ve 115 bin 350 yırtıcı böcek üretimi yapıldı." dedi.

Karınca nakillerine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Üzmez, çam kese böceği ile mücadele kapsamında, uygun zaman olan şubat-mart aylarında bin 215 adacık/tel kafes tesisi yapıldığını aktardı.

Üzmez, "Orman zararlıları ile mücadele çalışmaları, doğal dengenin bozulduğu alanlarda, dengenin sağlanması ve ormanların sağlığının korunması gayesi ile yıl içinde zararlıların biyolojilerine göre belirlenen zamanlarda ve mevsim şartları dikkate alınarak devam etmektedir." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler