Orban-Seehofer ortak basın toplantısı

Orban-Seehofer ortak basın toplantısı

Macaristan Başbakanı Orban:- ''Macar dış politikası AB'nin Türkiye ile sığınmacı krizi konusunda anlaşmasını önemsiyor ama Macaristan'a göre Türklerle anlaşmak, kendi sınırlarımızı kendi gücümüzle korumanın yerini tutmayacak''- Almanya'nın Bavyera Eyaleti

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sığınmacı krizi konusunda Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki anlaşmayı desteklediklerini ama AB'nin kendi sınırı da koruyabilmesi gerektiğini söyledi.

Viktor Orban, Almanya'nın Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer'i başkent Budapeşte'de Ulusal Meclis binasında kabul etti. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen liderler sığınmacı krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Pazartesi günü düzenlenecek AB-Türkiye zirvesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Orban, ''Macar dış politikası AB'nin Türkiye ile sığınmacı krizi konusunda anlaşmasını önemsiyor ama Macaristan'a göre Türklerle anlaşmak, kendi sınırlarımızı kendi gücümüzle korumanın yerini tutmayacak. Türklerle anlaşmak paraya mal olacak. Macaristan, Türklere verilecek tutardan kendi üstüne düşeni yerine getirecek'' şeklinde konuştu.

Sığınmacı konusunda sıfır sayısının makul olduğunu savunan Orban, ''Türkiye'den Macaristan'a sığınmacıların taşınmasını kapsayan hiçbir anlaşmayı Macaristan desteklemiyor. Kendi gücümüzle kendi sınırlarımızı koruyabilmeli ve mültecileri ekonomik göçmenlerden ayırabilmeliyiz. Bu görevi başka hiç kimseye vermeyi istemiyoruz'' dedi.

Türkiye ile AB arasındaki vize muafiyeti konusunu da değerlendiren Orban, eğer gelecekte bir ülkeye vize muafiyeti tanınacaksa, bunun ilk önce Ukrayna olması gerektiğini dile getirdi.

Horst Seehofer da AB-Türkiye Zirvesi'nin başarılı olacağını ümit ettiğini belirterek, ''Uzun vadede sığınmacı sayısını azaltmak, kısıtlamak gerekli. Bunun yapılabilmesi için sığınmacı akınını AB'nin dış sınırlarında durdurmak gerekli. Bu elde edilene kadar sert, ulusal kontrollerin sürmesini destekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü yapılacak AB-Türkiye Zirvesi'nin nasıl sonuçlanacağını bilmediğini ve konu ile ilgili iki gün önce Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğünü kaydeden Seehofer, ''Tabii ki 28 AB ülkesi ve Türkiye'nin anlaşması kolay değil ama bu konuda ortak bir sonuca ulaşılması Bavyera eyaletinin de çıkarınadır'' diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler