Ömer Şerif Kimdir? Ömer Şerif hayatını kaybetti

Ömer Şerif Kimdir? Ömer Şerif hayatını kaybetti

Arabistanlı Lawrence ve Dr. Jivago isimli filmlerde aldığı rollerle adını duyuran Ömer Şerif, 83 yaşında hayatını kaybetti. Peki Ömer Şerif kimdir ve asıl adı nedir? İşte bu soruların cevabı ...

Geçtiğimiz yıl menajerinin Alzheimer olduğunu doğruladığı 83 yaşındaki Mısırlı oyuncu Ömer Şerif, hayatını kaybetti. 1962 yapımı 'Arabistanlı Lawrence' filminde aldığı rol ile uluslararası üne kavuşan ve bu filmdeki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde Oscar’a aday gösterilen Ömer Şerif, iki Altın Küre ödülü kazanmıştı.

1965 yapımı Doktor Jivago'da da başrol karakterini canlandıran Şerif, bu filmdeki rolüyle de Altın Küre’de En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştı. Kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Ömer Şerif, bir süredir Alzheimer hastalığı ile mücadele ediyordu.

ÖMER ŞERİF KİMDİR?

10 Nisan 1932'de Mısır'da doğan Ömer Şerif'in sinema kariyeri 1953 yılında rol aldığı 'Sira` Fi al-Wadi' adlı Mısır filmi ile başladı. İlerleyen yıllarda Arabistanlı Lawrence ve Doktor Jivago gibi Hollywood yapımlarında rol alan Şerif, kariyerine 100'den fazla film sığdırdı.

Asıl adı Michel Demitri Chalhoub

Ömer Şerif, İskenderiye’de Lübnan asıllı Hristiyan bir ailenin çocuğu olarak, Michel Demitri Chalhoub ismiyle, 1932 yılında dünyaya geldi. Kariyeri boyunca 100'ün üzerinde filmde rol alan, sinema perdesine geçtiğinde doğum ismi Michel Demitri Chalhoub yerine Arapça'da 'saygın, muteber' anlamlarına gelen Şerif soyismini aldı.

Oyunculuk kariyerine 1953’te başladı, 1955’te Fatin Hamama ile evlenmek için Müslüman oldu. 1932 yılında Mısır'da doğan sanatçının ilk filmi 'Sahra'nın Şeytanı' adını taşıyordu. 

Şerif 1962 yapımı "Arabistanlı Lawrence" filmiyle 30 yaşında uluslararası üne kavuştu. Buradaki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde Oscar’a aday gösterildi. Şerif, aynı kategoride ve Yılın Yeni Yıldızı kategorisinde Altın Küre ödülüne aday gösterildi ve iki kategoride de ödülün sahibi oldu.

1965 yılında başrolünü oynadığı "Doktor Jivago" filmiyle Altın Küre’yi bu sefer En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde kazandı. 2003 yılında Türk bir bakkalın, ailesinden yoksun bir Yahudi çocuğu himayesine alışını konu alan "İbrahim Bey ve Kur'an'ın Çiçekleri" filmindeki rolüyle Venedik Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ve Fransız Cesar Ödülü'nü kazandı. Ömer Şerif, 1965 yılında Avrupa'ya taşındı. Politik görüşleri sebebiyle bir süre ülkesine dönemeyen Şerif, son olarak 2013 yılında 'Rock the Casbah' filminde rol aldı. Fatin Hamama ile 1974’te boşanan Şerif, en son 2013’te bir sinema filminde rol aldı.

YAKIN DÖNEM FİLMLERİ

Ömer Şerif'in yakın dönemde rol aldığı filmler arasında 13. Savaşçı, İbrahim Bey ve Kuran’ın Çiçekleri, Hidalgo, Gılgamış ve M.Ö. 10.000 gibi yapımlar yer alıyordu.

Etiketler :