Öğrencilere çölyak hastalığı anlatıldı

Öğrencilere çölyak hastalığı anlatıldı

Glutensiz Yaşam Derneği, Konya’nın Selçuklu ilçesinde yer alan Bosna Hersek Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde, Çölyak ve Glutensiz Beslenme konusunda 4’üncü seminerini verdi.

Yakın zaman önce kurulan derneğin, akademisyen, gıda mühendisi, hekim ve diyetisyenlerden oluşan kadrosu ile, Çölyak hastalığı ve Glutensiz beslenme konusunda yapmış oldukları farkındalık çalışmaları toplumun her kesimi tarafından takdirle karşılanıyor ve ilgiyle takip ediliyor. Birçok okul idaresi tarafından da dernek yönetiminden konferans talebinde bulunuluyor.

Bu bağlamda Bosna Hersek Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde yapılan konferans da söz alan dernek başkanı Öğr. Gör. Güngör Gökdağ, yapmış olduğu konuşmasında, derneğin kuruluşu, faaliyetleri ve çalışmaları hakkında bilgiler vererek, Çölyak hastalığı ve Glutensiz Beslenme hususunda toplumda farkındalık oluşturmak ve duyarlılığı artırmak istediklerini söyledi.

Tanı alan çölyaklı bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunları anlatmak, yaşadıkları sorunları dile getirmek için bu seminerleri düzenlediklerini ifade etti. Sözlerini ise, bu konferansların yapılmasına katkı sağlayan okul idaresine, derneğin yönetim kurulu üyelerine ve glütensiz ekmek üretimiyle Çölyaklılara ve Glutensiz Yaşam Derneği’ne her zaman tam destek veren Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya teşekkür ederek tamamladı.

untitled-8.jpg

Selçuk Üniversitesi’nde hematolog olarak çalışan ve özellikle kök hücre alanında Türkiye’nin en iyi hekimlerinden biri olan Glutensiz Yaşam Derneği’nin başkan yardımcısı Doç. Dr. Abdulkadir BAŞTÜRK, yapmış olduğu sunumunda, Çölyak hastalığının tanımı, teşhisi, semptomları ve söz konusu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlara ayrıntılı bir şekilde değindi. Çölyak’ın şu an için bilinen tek tedavisinin ‘yaşam boyu süren glutensiz diyet’ olduğunu belirtti.

untitled-6.jpg

Sözlerine ilave olarak, ‘Çölyak hastalığı, çevre faktörleri ve genetik faktörlerin de etkileşimi ile ortaya çıkmaktadır. Genetik olarak yatkın bireylerde, dışardan gluten içeren besin vücuda alındığında bağışıklık sistemi aşırı bir tepki verir ve Çölyak belirtileri, bağırsakları ve vücudun diğer bölgelerini de etkileyebilir’ diyerek öğrencileri Çölyak ve Gluten alerjisi konularında bilgilendirdi.

untitled-4.jpg

Derneğin yönetim kurulu üyelerinden olan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetetik Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Elif Yıldırım, yapmış olduğu konuşmasında, Çölyaklı bireylerin beslenmesi hakkında detaylı bilgiler verdi.

 

Çölyaklıların günlük yaşamlarında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaması adına diyetlerine çok dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Çölyaklı bireylerin, buğday arpa, yulaf, çavdar ve bunlardan yapılan ürünleri tüketemeyeceklerini belirten Dr. Yıldırım, ‘buğdaydaki proteinlerin yaklaşık yüzde 80-85'i gluten proteinlerinden oluşur. Gliadin ve glutenin proteinlerinin sudaki karışımından meydana gelen gluten; unlu mamüllerde yapının gelişmesine katkıda bulunur. Çökyaklılar, sadece gluten içeren besinleri değil, çapraz bulaşma yoluyla çok az miktarda dahi olsa glüten bulaşan söz konusu besini de tüketemezler. Dolayısıyla üretim hattının mutlaka farklı olması gerekir’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Öğrenci, öğretmen ve idarecilerin büyük bir ilgiyle dinledikleri program fotoğraf çekimleri ile sona erdi.

untitled-7.jpg

Kaynak:Memleket

Etiketler :