Odadan Çıkamayan Caner'e "Umut" Abd'den Geldi

Odadan Çıkamayan Caner'e "Umut" Abd'den Geldi

Antalya'da "ağır kombine immün yetmezliği" hastalığının hangi genetik türünü taşıdığı konusunda teşhis konulamayan 14 yaşındaki Caner İkbal'e, ABD'den gelen ilik nakledildi- Nakil sonucunun bir yılda belli olacağı Caner, hastaneden taburcu edilip, "Ferrar

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da "ağır kombine immün yetmezliği" hastalığının hangi genetik türünü taşıdığına ilişkin teşhis konulamayan ve 8 aydır hastanedeki odasından çıkamayan 14 yaşındaki Caner İkbal'e, ABD'den gelen ilik nakledildi.

Karaman'ın Ermenek ilçesinde yaşayan Kasım ve Fatma İkbal çiftinin ikinci çocuğu Caner, bir yaşındayken ateşlenmeye ve sürekli hastalanmaya başladı.  

Bir tür bağışıklık sorunu "Ağır kombine immün yetmezliği" bulunduğu tespit edilen İkbal, gelişim bozukluğu, enfeksiyon kapması, sürekli ateşinin çıkması ve halsiz kalmasına yol açan hastalığı nedeniyle tedavi altına alındı. 

Bebeklik döneminin büyük bölümü hastanelerde geçen İkbal'e, hastalığın hangi genetik türünü taşıdığına ilişkin net tanı konulamadı. Son 2 yıldır Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde tedavi gören Caner İkbal, 8 aydır da hastanedeki odasından çıkamıyor.

- "Yüzde 10 yaşama ihtimali var" denildi

Baba Kasım İkbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 yıldır birçok hastaneye gitmelerine rağmen hastalığa çare bulamadıklarını söyledi.

Oğlunun 3 yaşındayken Konya Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde 40 gün yoğun bakımda kaldığını bildiren İkbal, doktorların "yüzde 10 yaşama ihtimali var" demesine rağmen hayata inatla tutunduğunu ifade etti.

İkbal, oğlunun 14 yaşına kadar bağırsak ve yemek borusundan 7-8 kez ameliyat edildiğini, ömrünün yarısının hastanelerde geçtiğini kaydetti.

- "Hiç bilinmeyen bir genetik hastalık olabilir"

Çocuklarının küçük bir enfeksiyonda ateşinin çok yükseldiğini ve günlerce tedavi gördüğünü anlatan İkbal, şöyle devam etti:

"Konya ve Ankara'daki tıp fakültesi hastanelerinde yapılan tetkiklerde hastalığın teşhisi konulamadı. Tetkiklerin örnekleri Avusturya ile Almanya'daki hastane ve laboratuvarlara gönderildi. Oradan da bir tanı gelmedi. Doktorlar, tıp literatüründe daha önce hiç bilinmeyen bir genetik hastalık olabileceğini, hastalığın belki de Caner'in ismiyle dünyada anılabileceğini söyledi." 

- ABD'den gelen ilik nakledildi

Caner'in son 2 yıldır Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde tedavi gördüğünü belirten İkbal, Hacettepe ve Akdeniz Üniversitesi hastanelerindeki doktorların, oğluna ilik nakli yapılmasına karar verdiğini dile getirdi.

Kendisi ve eşinden alınan örneklerin uyumlu çıkmadığını bildiren İkbal, "Amerika'da bir kişinin iliğinin uyumlu olduğu tespit edildi. Akdeniz Üniversitesinde bir ay önce nakil yapıldı. Naklin net sonuçları, tahmini bir yıl sonra ortaya çıkacak. Umarım hastalığı atlatır ve artık herkes gibi normal bir hayat sürebiliriz" dedi.

- Hayali taburcu edilip, eve "Ferrari" ile gitmek

Oğlunun moralini yüksek tutmak için elinden geleni yaptığını vurgulayan İkbal, şöyle konuştu:

"Oğluma bir gün 'Ne istiyorsun benden?' dedim. 'Hastaneden çıkınca eve Ferrari ile gitmek istiyorum' dedi. Ben de Antalya'da Ferrari araç sahiplerini araştırdım. İnternetten bir kişiyi buldum. İş yerine gidip durumu anlattım. Severek kabul etti. Caner'i telefonda görüntülü arayıp arabasını gösterdi ve 'Seni bu arabayla eve bırakacağım' dedi. Caner'e büyük moral oldu. Ferrari'ye binmek için taburcu edileceği günü sabırsızlıkla bekliyor."

İkbal, oğlunun tedavi sürecinde ilgilenemediğinden iş yerinin kapandığını anlatarak, "Eş dosttan gelen yardımlarla hayatımızı sürdürüyoruz. Tedavi masrafları nedeniyle evime haciz geldi. Ne yapacağımızı bilemiyorum. Hayırseverlerden yardım bekliyorum" ifadesini kullandı.

- "Türkiye'den dua ve yardım bekliyorum"

Hastalığı nedeniyle ilkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen Caner İkbal ise odasında iyileşeceği günleri beklediğini söyledi.

Doktor olmak istediğini bildiren İkbal, "Kendi yaşadığım acıları diğer hastalara yaşatmayacağım. Babam da sürekli hastanelerde olduğu için maddi manevi çok kötü durumda. Türkiye'den dua ve yardım bekliyorum" dedi.

- "Adı konulamamış hastalıklardan olabilir"

Akdeniz Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Alphan Küpesiz, Caner'e yapılan ilik naklinin vücuda etki göstermeye başladığını belirtti.

Caner'in ağır enfeksiyonlar geçirdiğini kaydeden Küpesiz, "İlik nakli olmasaydı ölecekti. Nakil başarılı geçti. Bağışıklık sisteminin tam yerleşmesi aylar sürebiliyor. Hastalığın 'ağır kombine immün yetmezliği' çatısı altında hangi genetik tür olduğu tespit edilemedi. Bazen genetik tanı konulamıyor. Onlarca tipi var. Bazıları gen haritasıyla yeni yeni tespit ediliyor. Bu da şu ana kadar adı konulamamış hastalıklardan olabilir" bilgisini verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı