OAC'de Bemba mağdurları tazminat talep ediyor

OAC'de Bemba mağdurları tazminat talep ediyor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin eski Devlet Başkan Yardımcısı Bemba'nın şiddet olaylarına maruz kaldığını iddia eden binlerce Orta Afrikalı, tazminat istedi

YAUNDE (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin eski Devlet Başkan Yardımcısı Jean Pierre Bemba'dan şikayetçi olan Orta Afrikalılar tazminat talep ediyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti İnsan Hakları Gazeteciler Ağının (RJDH) Uluslararası İnsan Hakları Örgütüne (FIDH) dayanarak yaptığı yazılı açıklamada, "5 binden fazla kişi, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) 2002-2003'te yaşanan şiddet olayları yüzünden mağdur olduğunu iddia ediyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, tecavüze uğrayan ve yakınlarının çoğunu kaybeden bu kişilerin aileleri ve toplum tarafından dışlandığına dikkat çekildi.

Çoğu kadının kocaları tarafından terk edildiği ve çocuklarıyla yaşam mücadelesi verdiği kaydedilen açıklamada, mağdurların normal yaşama dönebilecek durumda olmadığına vurgu yapıldı.

Mağdurların tazminat talep ettiğini bildiren RJDH, yaşanan şiddet olaylarından sorumlu tutulan Bemba'nın OAC'de yargılanmasına izin verilmediği için tazminatların Uluslararası Ceza Mahkemesince (UCM) belirlenmesi çağrısında bulundu.

UCM Haziran 2016'da, OAC'de Bemba'nın 2002-2003 döneminde gönderdiği silahlı grup Kongo Kurtuluş Hareketi (MLC) milislerinin ülkede işlediği cinayet, tecavüz ve yağma gibi suçlardan sorumlu olduğuna hükmetmişti. Bu suçtan 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Bemba, 2008'de Belçika'da yakalanmış ve UCM'ye teslim edilmişti.

MLC milislerini, OAC'yi 1993-2003 döneminde yöneten Devlet Başkanı Ange Felix Patasse'yi ayrılıkçılardan korumak için görevlendirdiği iddia edilen Bemba, 2003-2006 döneminde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde devlet başkan yardımcılığı görevini üstlenmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :