Nijerya'daki FETÖ yapılanması

Nijerya'daki FETÖ yapılanması

Ülkede faaliyet gösteren Türk iş adamları, FETÖ okullarının kapatılmasından ziyade Türkiye'ye devredilmesini talep ediyor- MÜSİAD Nijerya Şube Başkanı Öztunç:- "Okulların işletmesini, hükümetimizin tavsiye edeceği bir gruba veya kuruluşa devredilmesiyle i

ANKARA (AA) - Nijerya'daki Türk iş adamları, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ülkedeki okullarının tamamen kapatılması yerine Türkiye'ye devredilmesi gerektiğini belirtti.

Ülkedeki Türk işadamları, FETÖ yapılanması ve bu yapılanmaya karşı Türkiye'nin izlemesi gereken yöntemler konusunda AA muhabirine açıklama yaptı.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Nijerya Şube Başkanı Hüseyin Öztunç, Türkiye'nin FETÖ okullarıyla ilgili kapatma başvurusunu, Nijerya'nın kendi çıkarları açısından değerlendireceğini belirterek, Türkiye'nin alternatif bir teklifinin olması gerektiğini dile getirdi.

Bu noktada okulların kapatılması yerine Türkiye'ye devredilmesi yönündeki adımların daha uygun olduğunu kaydeden Öztunç, yaklaşık iki bin kişinin çalıştığı bu kurumların ülke ekonomisine katkı sağladığını anlattı.

Öztunç, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bakışının olumlu olduğuna dikkati çekti.

Ekonomik sıkıntı, yolsuzluk ve bölgesel çatışma sorunlarıyla mücadele eden Buhari'nin başka ülkelerle ilişkilerini arttırma arayışında olduğunu söyleyen Öztunç, bu noktada Türkiye'nin söz konusu okulların devrini almasının iyi bir fırsat yaratabileceğini anlattı.

Nijerya'da çok farklı iş alanları bulunduğunu dile getiren Öztunç, "Türkiye, maden, tarım, konut ve üretim alanlarında bu ülkeye destek sunabilir. Böylece Türkiye, hem Nijerya ile ekonomik ilişkilerini geliştirir hem de FETÖ'nün tasfiyesini sağlamış olur." diye konuştu.

- "Nijerya FETÖ'nün merkezi durumunda"

FETÖ'nün Nijerya'daki yapılanması hakkında ise Öztunç, "Okulların işletmesini, hükümetimizin tavsiye edeceği bir gruba veya kuruluşa devredilmesiyle ilgili tavsiyeler sunabilirsek, Nijerya hükümetinin ikna olmasını kolaylaştırabiliriz." diye konuştu.

Öztunç, ülkede FETÖ'ye bağlı kurumları ise eğitim merkezi olan Ufuk Diyalog Merkezi, ortaokul ve lise düzeyinde 17 okul, Nil Üniversitesi ve bir tam teşekküllü Nizamiye Hastanesi olarak sıraladı.

Öztünç, "Nijerya bu örgütün Afrika'daki merkezi durumunda. Devletten kaçan birçok örgüt mensubu Nijerya'daki kurumlarda saklanmaktadır." dedi.

Farklı eyaletlerde bulunan okullara öğrenci seçilirken özellikle üst düzey devlet yetkililerin ve gelecekte devlet kademelerinde yetkililendirilmesi muhtemel insanların çocuklarının seçildiğini dile getiren Öztunç, "Bu özellikteki çocuklara burs veren FETÖ yapılanması, Nijerya'da iyi ilişkiler geliştirme noktasında çok profesyonel hareket ediyor." ifadesini kullandı.

Öztunç, yüksek fiyatlara rağmen, FETÖ'nün "Müslüman" ve "Türk" kimliğini kullanarak okullarının ülkede halen en çok tercih edilen kurumlar olma özelliğini korumaya çalıştığını söyledi.

- "Parasını ödeyemediği için geri çevrilen Türkler bile var"

Kayıt parası olmadığı için okullardan geri çevrilen Türklerin olduğunu, maddi durumu iyi olmayan ailelerin çoçuklarına destek verilmediğine dikkati çeken Öztunç, "Müslüman çocuğun kapısına bile yaklaştırılmadığı bu kurumların gerçek yüzünü gören birçok Nijeryalının eleştirilerine şahit oluyoruz. Bu durum, ister istemez ülke adına kötü bir reklam oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Öztunç, FETÖ'nün Nijerya'da oldukça güçlü olduğunu ifade ederek, "Eskiden Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünü kullanıp elde ettikleri çevre ile beraber bu gücü şu an devlet büyüklerinin aleyhine kullanmaktadırlar." dedi.

Türkiye'nin Abuja Büyükelçiliği ile FETÖ'ye bağlı kurumların durumu hakkında görüşmeler yaptıklarını anlatan Öztunç, bu görüşmeler sonrası FETÖ yapılanmasının paniklediğini vurguladı.

FETÖ'nün ahlaki ve hukuki sınırının olmadığına dikkati çeken Öztunç, Nijerya'daki basını kullanarak Türk hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde propaganda yaptıklarını dile getirdi.

"Her gün gazetelerde röportajlar yayınlıyorlar. Sahte isimlerle hükümetimiz ve Başkomutanımız Sayın Erdoğan hakkında çirkin iftiralarla Nijerya kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyorlar." diyen Öztunç, MÜSİAD Nijerya Şubesi olarak medyadaki bu bilgi kirliliğiyle mücadele etmek için köşe yazarlarıyla görüşerek Türkiye'deki darbe girişiminin iç yüzünü anlattıklarını söyledi.

İsmini vermek istemeyen bir Türk iş adamı ise FETÖ üyelerinin özellikle dershanelerin kapatılması sürecinden sonra kendi aralarında "Biz istesek bu ülkeyi alamaz mıyız, hükümeti deviremez miyiz?" soruları sormaya başladıklarını dile getirerek, "Nijerya'da, Türkiye'deki bütün seçimlerde hükümet aleyhine çok gelip gittiler." dedi.

Söz konusu iş adamı, Türkiye'nin bu okulların kapatılmasına yönelik muhataplarına resmi yazı gönderebileceğini ancak bunun uygulamada işe yaramayacağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler